Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Σήμερα η ψήφιση του επίμαχου πολυνομοσχεδίου

Ξεκίνησε σήμερα το πρωί η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο μέτρων, που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να αρχίσουν και οι διαπραγματεύσεις για την συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους.

Στις 9 το πρωί άρχισε η κοινή συνεδρίαση των αρμοδίων Διαρκών επιτροπών της
Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Ν. Σαγιάς στη συνοδευτική έκθεση του προς την πρόεδρο της Βουλής, επισημαίνει ότι «το πολυνομοσχέδιο πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 22 Ιουλίου, δηλαδή μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα.»
Η κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών, με βάση τον Κανονισμό, μπορεί να συνεδριάσει κατά ανώτατο όριο έως 10 ώρες.
Στις Επιτροπές το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί επί της αρχής.
Στη συνέχεια οι πρόεδροι των Επιτροπών και συντάξουν το πόρισμα της συνεδρίασης και θα το παραδώσουν στην πρόεδρο της Βουλής.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα πρέπει στη συνέχεια να συγκαλέσει την Διάσκεψη των προέδρων, όπου θα οριστικοποιήσει την ακριβή ώρα που θα ξεκινήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας και θα εκδώσει την ειδική ημερήσια διάταξη.
Στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση στο σύνολο του, λαμβάνοντας την έγκριση του Σώματος με ονομαστική ψηφοφορία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Τα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν σήμερα από την Βουλή, που περιλαμβάνει το επίμαχο νομοσχέδιο, αφορούν στους αγρότες, στις πρόωρες συντάξεις, στα ενοίκια, στο ΦΠΑ, στον ΕΝΦΙΑ, στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στις τράπεζες και στους πλειστηριασμούς.
Πιο αναλυτικά αναφορικά με τους αγρότες: Καταργούνται σταδιακά οι φοροαπαλλαγές, καταργείται η επιδότηση πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες ενώ ο φορολογικός συντελεστής αυξάνεται από το 13% στο 26%. Αυξάνεται και η αύξηση της προκαταβολής φόρου σε επίπεδα υψηλότερα του 27,5% που είναι σήμερα.
 Για τις πρόωρες συντάξεις: Αλλάζει το όριο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο Δημόσιο και καταργούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ώστε ως το 2023 να βγαίνουν οι εργαζόμενοι με πλήρη σύνταξη στα 67 έτη (ή στα 62 με 40 έτη εργασίας) και με μειωμένη στα 62 με 15ετία. Στη μεταβατική περίοδο προβλέπεται ποινή 16% για όποιον επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του νέου ορίου.
Για τα ενοίκια: Αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης: για εισόδημα έως 12.000 ευρώ πηγαίνει από το 11% στο 15% και από 12.000 ευρώ και άνω στο 35% από 33%.
Για τον ΦΠΑ: Αυξάνεται από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ το όριο απαλλαγής των μικρών επιχειρήσεων.
Για τον ΕΝΦΙΑ: Διατηρείται για ακόμη δύο χρόνια.
Ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας έχει ως στόχο την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας.
Για τις τράπεζες: Ενσωματώνεται η κοινοτική οδηγία για την εξυγίανσή τους, η οποίο προβλέπει και τη συμμετοχή (bail in) στο κόστος της εξυγίανσης των μετόχων, των ομολογιούχων και, εφόσον χρειαστεί, των καταθετών. Ωστόσο, αυξάνεται αισθητά το καθεστώς προστασίας το καταθέσεων έως 100.000 ευρώ.
Τέλος επέρχονται αλλαγές σε πλειστηριασμούς α' κατοικίας και στα όρια κατασχέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς.