Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Τρία πύρινα μέτωπα, αντιμετώπισε την Τετάρτη η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης

Με τρία πύρινα μέτωπα, ήρθε αντιμέτωπη την Τετάρτη η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης.
Μέτωπα για τα οποία ωστόσο έχει αποφευχθεί κάθε κίνδυνος αναζοπύρωσης.

ΜΙΚΡΗ Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΟ ΕΥΛΑΛΟ
Πιο συγκεκριμένα, η…δουλειά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης και αυτή της ΒΙ.ΠΕ ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης,  όταν κάηκαν χόρτα, σε μια έκταση στο Εύλαλο Ξάνθης.
«Η φωτιά ήταν μικρή σε έκταση και πιθανότατα οφείλεται στο ότι ο ιδιοκτήτης ήθελε να κάψει τα ξερά χόρτα και η φωτιά προχώρησε. Μπορεί να έκαιγε στην άκρη του χωραφιού, αλλά υπήρχαν σημεία στα οποία δεν μπορούσε να φτάσει τοπυροσβεστικό όχημα και αυτό ήταν το μόνο που μας δυσκόλεψε» αναφέρει, μιλώντας στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης, Πύραρχος Αντώνιος Σπανός, επισημαίνοντας ότι «η φωτιά επι της ουσίας ξεκίνησε από αμέλεια, όπως ξεκινούν σχεδόν το 90% των πυρκαγιών.»

1500 ΜΠΑΛΕΣ ΑΧΥΡΟ ΚΑΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΜΙΝΘΗ
Φωτιά όμως σε κτηνοτροφική αυτή τη φορά μονάδα ένα χιλιόμετρο έξω από τον οικισμό της Σμίνθης, ξέσπασε αργά το μεσημέρι της Τετάρτης.
Ένα μέτωπο το οποίο ήταν και το δυσκολότερο για την Πυροσβεστική, αφού όπως εξηγεί ο κ. Σπανός «κάηκαν συνολικά 1500 μπάλες άχυρο και τελευταία στιγμή καταφέραμε να την περιορίσουμε και να μην επεκταθεί στα ζώα. Ευτυχώς όλα πλέον βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αναζωπύρωσης, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμη την αιτία της πυρκαγιάς για αυτό και διενεργείται προανάκριση.»

ΜΙΚΡΗ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΣΕΡΟ
Η τρίτη, ευτυχώς μικρή σε έκταση εστία, ήταν στο Δροσερό Ξάνθης, όπου, όπως επιβεβαιώνει ο Διοικητής της Π.Υ Ξάνθης, «είναι συχνό εκεί το φαινόμενο να βάζουν φωτιά στα χόρτα και να…ταλαιπωρούν όχι μόνο τους Πυροσβέστες αλλά και τα πεπαλαιωμένα κατά τα άλλα οχήματα της Υπηρεσίας.»

ΠΕΠΑΛΑΙΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ…ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ 
Κάτι βέβαια, που μπορεί να έχει και συνέπειες σε περιπτώσεις πραγματικού κινδύνου, αφού «όσο τα οχήματα ταλαιπωρούνται, τόσο περισσότερο ακινητοποιημένα θα είναι μιας και χρειάζονται συντήρηση.»

«Κάνουμε συνεχώς έκκληση να προσέχουν όλοι, αλλά ποιος μας ακούει;» αναφέρει ο κ. Σπανός, σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή στο συνεργείο έχουμε ήδη δυο αυτοκίνητα με βλάβες. Επίσης, αντιμετωπίζουμε θέμα με τα λάστιχα αλλά ακόμη και με τα καύσιμα, αφού για να κινητοποιηθούν τα οχήματα, χρειάζονται χρήματα τα οποία επιβαρύνουν το ίδιο το κράτος. Αν συμβεί κάτι σοβαρό, ενώ αναλωνόμαστε σε περιπτώσεις που δημιουργούμε οι ίδιοι από αμέλεια ή απερισκεψία, δεν θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε, αφού μπορεί να μην έχουμε ούτε αυτοκίνητα ούτε τον απαραίτητο εξοπλισμό για να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η κατάσβεση μιας μεγάλης πυρκαγιάς.»