Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΑΡΘΡΟ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Γράφει: ο Κωνσταντίνος Γεροντής
Πρόεδρος της Εταιρείας ΈλληνοΕυρωπαϊκών μελετών
Πρόεδρος «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ»: Πολιτιστικού φορέα Δεξαμενής Πολιτικής Σκέψης και προβληματισμού


Πενήντα χρόνων Ευρωπαϊκή διαδρομή, πάει ν’ ανατραπεί σε πέντε μήνες!! Ασφαλώς και προηγήθηκαν πολλές σωστές αλλά και λάθος πολιτικές επιλογές, από την διαχρονική πολιτική ηγεσία, η οποία διαχειρίσθηκε άλλα και συνέβαλε στην πορεία της χώρας. Παραταύτα παρέμεινε η Ελλάδα στον πυρήνα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, της Ε.Ε. και Ευρωζώνης.
 Ανέπτυξε με δυσχερείς ίδιες κοινωνικο – οικονομικές προϋποθέσεις και πολιτικές επιλογές, συγχρόνως κάτω από δυσχερείς θεσμικές και γραφειοκρατικές συνιστώσες του Ευρωπαϊκού κατεστημένου, δημιουργώντας στοιχεία ιδιαίτερης ανάπτυξης και προόδου της χώρας.
Ατυχώς βυθισμένη μέσα από τα δικά της λάθη, στην δαιδαλώδη Ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, δυσκολεύεται σοβαρά σήμερα την 9η Ιουλίου του 2015 να σταθεί στα πόδια της. Έχει εμπλακεί μέσα σε μία ξεχωριστή αριστερή ιδεοληψία, η οποία προσδοκά, κυρίως με δημόσιες τοποθετήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή της πορεία και προοπτική. Μία πορεία που μας τοποθέτησε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής και στη συνέχεια βελτίωσαν τη θέση μας ηγέτες πολιτικοί, οι οποίοι αρχικά αντιδρούσαν σ’ αυτή την πολιτική επιλογή.
   Σύγχρονα, στην πλέον κρίσιμη φάση της Ευρωπαϊκής μας πορείας, εμφανιζόμαστε στους Ευρωπαίους φίλους και Εταίρους μας, δίνοντας την εντύπωση κακών θεατρίνων, παίζοντας κακό θέατρο!! Απέναντι σε αυτούς που η διπλωματία, η κερδοσκοπία και Εθνική τους ωφελιμότητα, παίζει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις τους. Μας ζητάνε πίσω να επιστρέψουμε τα λεφτά που μας δάνειζαν. Υποχρέωσή μας είναι, να επιδείξουμε συνέπεια λόγου και έργων, προκειμένου αφενός να φανούμε συνεπείς, αφετέρου να εξασφαλίζουμε προϋποθέσεις βελτίωσης των όρων αποπληρωμής. Συγχρόνως να διαμορφώνουμε την αναγκαία ανάπτυξη δια της πειθούς και της διπλωματίας. Φυσικά όχι με ακραίες υβριστικές προς αυτούς εκφράσεις. Εξελίσσεται τις ημέρες αυτές ένα κακό θεατρικό δράμα το κόστος του οποίου, δεν θα το πληρώσουν οι πρωταγωνιστές του, αλλά ο Ελληνικός Λαός και ίσως ακόμη και το Ελληνικό Έθνος.
   Μετά το 2004 είχαμε στην παγκόσμια κοινότητα ασφαλώς και την Ευρώπη μόνο φίλους. Σήμερα καταφέραμε πολιτική ηγεσία, αλλά και ευρύτερα στρώματα λαού να έχουμε σχεδόν μόνο εχθρούς. Μας απωθούν Ρώσοι, Κινέζοι, Γάλλοι, Ιταλοί, Γερμανοί, μας εξωθούν σε σύννομη συνέπεια οι σύμμαχοι μας Αμερικανοί, το σύνολο ων Ευρωπαίων πολιτών ακόμη και οι Κύπριοι. Βέβαια μας έμεινε φιλικά να μας παροτρύνει ο Μαδούρο, η Αργεντινή, Βολιβία και Βενεζουέλα καθώς και άλλες Νοτιοαμερικανικές Δημοκρατίες.
   Οι Εθνικοί μας γείτονες ετοιμάζονται να στήσουν χορούς για τα Εθνικά μας θέματα. Ο Αλβανός με τον Τσάμη Υπουργό, ο Σκοπιανός με δημοψήφισμα για το όνομα, ο Τούρκος όπως πάντα μαθαίνει και εφαρμόζει από την Οδύσσεια την τεχνική του Δούρειου Ίππου.
   Εμείς κλωθογυρίζουμε γύρω από την αποκλειστική Δημοκρατία καθώς εκτιμούμε ότι είναι μοναδική στον κόσμο!! Την Ελληνική Δημοκρατία. Ασφαλώς πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που κάποτε κατά την πορεία των αιώνων την δημιουργήσαμε, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε ανάλογα υπερήφανοι ότι αξιόπιστα την συντηρήσαμε.
   Ο Αριστοτέλης δίδασκε ότι η Δημοκρατία είναι από τα καλύτερα γνωστά μέχρι σήμερα πολιτεύματα. Δε νομίζω ότι στην πορεία των χρόνων και κυρίως στη σύγχρονη πενταετία την βελτιώσαμε. Εκτιμώ μετά λόγου γνώσης ότι σοβαρά την υποβαθμίσαμε.
   Δημιουργήσαμε και συντηρήσαμε όλα αυτά τα τελευταία χρόνια μέχρι και σήμερα, για την διατήρηση του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος, ενώ καθημερινά συμβαίνει το αντίθετο. Ψευδαίσθηση, εξαπάτηση, αμοραλισμός της πολιτικής ηγεσίας καθιστώντας συνυπεύθυνο και τον Ελληνικό Λαό.
   Η καθοδική πορεία στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα, εκτιμώμενο είναι, ότι μαθηματικά οδηγεί σ’ Εθνική καταστροφή, μετά την πάνδημη φτώχεια, ανεργία και κοινωνική εξαθλίωση.
   Ίσως έμειναν, λίγες ώρες ακόμη, να περισώσουμε ότι είναι δυνατό να περισωθεί. Θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια με καμένο τον Φοίνικα της Ελλάδας. Είναι έργο πλέον αποκλειστικά, πρώτιστα και καίρια της πολιτειακής ηγεσίας - του Προέδρου της Δημοκρατίας - είναι έργο με αμεσότατη ευθύνη του Πρωθυπουργού και του συγκυβερνώντος πολιτικού σχηματισμού. Είναι παράλληλα ευθύνη και υποχρέωση του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Δεν εξαιρείται το Κ.Κ.Ε. Θα τους θυμίσω τον Χαρίλαο Φλωράκη όταν συνέπραξε βοηθώντας τη Δημοκρατία και την Ελλάδα. Θα τους θυμίσω τον Μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη όταν εστάθη ως Υπουργός στον μεγάλο Κωνσταντίνο Καραμανλή, λέγοντας και την φράση «Καραμανλής ή Tanks». Ίσως και ανάλογα να διακινδυνεύουμε και σήμερα.
   Κύριε Κουτσούμπα, με την σοβαρότητα και σταθερότητα που διέκρινε πάντα τον πολιτικό σας χώρο, είναι η ώρα άλλη μια φορά να επιδείξετε τα φιλοπατριωτικά αισθήματα που διακατέχουν το σύνολο του πολιτικού σας χώρου. Είναι βεβαιωμένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού είναι σταθερά τοποθετημένη υπέρ του Ευρώ. Άρα η προσήλωσή σας στα Δημοκρατικά ιδεώδη επιβάλλει τη σημερινή τουλάχιστον αναγκαία θέση. Άλλη μια φορά το υπερήφανο Κ.Κ.Ε. θα πρέπει να διευκολύνει τη διαχείριση της κρίσης στη χώρα μας.
   Ως Έλληνας Ενεργός πολίτης θερμά παρακαλώ και προτρέπω, την συνολική πολιτική ηγεσία της χώρας να συνετισθεί έστω και τις τελευταίες αυτές ώρες.
«Οι καιροί ου μενετοί»