Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

«Πονοκέφαλος» οι πυρκαγιές για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης

Καθημερινό «πονοκέφαλο» προκαλούν οι φωτιές στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, η οποία κλήθηκε εχθές να αντιμετωπίσει τρία μέτωπα.
Πιο συγκεκριμένα το πρώτο περιστατικό αφορούσε το κέντρο της Ξάνθης και την οδό Παναγή Τσαλδάρη, όπου λόγω της κουζίνας τελικά, ξέσπασε φωτιά σε οικία, ο ένοικος της οποίας μάλιστα μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο της Ξάνθης.
Αίτιο της φωτιάς λοιπόν, όπως εξηγεί ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης Αντώνιος Σπανός, «είναι η αμέλεια.»

Από…αμέλεια όμως ξεκίνησε και η χθεσινή φωτιά στο Μυρωδάτο η οποία άφησε πίσω της καμένη μια ξύλινη οικία, ένα αυτοκίνητο που καταστράφηκε ολοσχερώς και ένα ακόμη ΙΧ, με αρκετές υλικές ζημιές.
«Η φωτιά στο Μυρωδάτο, ξεκίνησε και αυτή από αμέλεια και λόγω καύσης χόρτων σε παραδιπλανή έκταση. Ο άνεμος δεν ήταν σύμμαχός μας και έτσι προσπαθήσαμε να περισώσουμε ό,τι μπορούμε. Η φωτιά έχει τελειώσει ευτυχώς και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αναζοπύρωσης» εξηγεί ο κ Σπανός.
Η τρίτη κατά σειρά φωτιά, ήρθε το μεσημέρι της Πέμπτης κοντά σε εργοστάσιο στη Γενισέα, όπου και εκεί και πάλι από αμέλεια, κάηκε μια μικρή ευτυχώς χορτολιβαδική έκταση.

ΣΤΟ «3» Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ
«Από την περασμένη Τρίτη έχει ξεκινήσει ο δείκτης επικινδυνότητας, που αυτή τη στιγμή είναι στο 3» αναφέρει ο Διοικητής της Π.Υ Ξάνθης, επισημαίνοντας ότι «αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εκδηλωθεί άμεσα οποιαδήποτε πυρκαγιά και κυρίως να πάρει εύκολα πολύ μεγάλες διαστάσεις.»
«Μέχρι και αύριο αναμένεται να συνεχίσει ο βαθμός επικινδυνότητας 3» συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «αν και από το Σάββατο το βράδυ, μέχρι και την Κυριακή αναμένεται να είναι μικρότερος, το 3άρι θα συνεχίσει από την ερχόμενη εβδομάδα και έτσι όλοι μας θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.»
«Προσπαθούμε να ελαττώσουμε τις εργασίες με τροχούς, τις ηλεκτροσυγκολλήσεις, προσέχουμε τις βλάβες στα αυτοκίνητά μας, δεν καίμε καλάμια» είναι μερικές απο τις  κύριες συμβουλές του Πύραρχου Αντώνιου Σπανού προς τους πολίτες της Ξάνθης.

ΣΥΝΕΧΗΣ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ
Να σημειώσουμε κλείνοντας ότι σε ό,τι αφορά στο περιαστικό άλσος αλλά και σε αυτό των Αβδήρων, υπάρχει συνεχής περιπολία και περιφρούρηση  από τους άνδρες της Π.Υ Ξάνθης,  προκειμένου να αποφευχθεί κάθε είδους κίνδυνος πυρκαγιάς τουλάχιστον από κάποιον απερίσκεπτο, αφού επισημαίνεται για άλλη μια φορά ότι «η αμέλεια και η απερισκεψία, είναι οι κύριοι παράγοντες για το 90% των πυρκαγιών.»