Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

«Παγωμένο»…καλοκαίρι περνούν οι επαγγελματίες τουρισμού στην Ξάνθη


«Παγωμένη» έως και «νεκρή» μπορεί να χαρακτηρισθεί η τουριστική κίνηση στην Ξάνθη, αφού σύμφωνα με έρευνα της ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ σε ΚΤΕΛ Ξάνθης, Τουριστικά Γραφεία και Πρακτορεία αλλά και σε Ξενοδοχεία της πόλης, η κίνηση είναι περιορισμένη, ενώ ακυρώσεις πακέτων και αλλαγές ημερομηνιών σε κρατήσεις εισιτηρίων και δωματίων κυριαρχούν όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο.
Αναζητώντας λοιπόν την πραγματική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί, σε μια κατά τα άλλα τουριστική περίοδο στην Ξάνθη, μιλήσαμε αρχικά με το ΚΤΕΛ Ξάνθης, υπάλληλοι του οποίου ανέφεραν «ότι η κίνηση είναι η συνηθισμένη σε δρομολόγια από και προς Ξάνθη, αλλά αυτή έχει πέσει αρκετά από και προς τις παραλίες.»

«ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ Η ΚΙΝΗΣΗ»
Και τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δυσοίωνα, για τους επαγγελματίες του τουρισμού, αφού τα τουριστικά γραφεία, δεν έχουν σχεδόν καμία κίνηση, παρά μόνο σε αεροπορικά εισιτήρια από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, αρκετά εκ των οποίων μάλιστα είναι και…χωρίς επιστροφή.
Πιο συγκεκριμένα, αυτό που ακούσαμε από τους επαγγελματίες του κλάδου, με τους οποίους συζητήσαμε είναι ότι «δεν υπάρχει κίνηση, παρά μόνο στο αεροπορικό εισιτήριο, εκτός Ελλάδος κυρίως. Δεν κινείται τίποτα αναφορικά με τα πακέτα των διακοπών. Η κίνηση στο σύνολο των τουριστικών πρακτορείων είναι μειωμένη, κάποιοι πελάτες ζητούν ακύρωση, ενώ κάποιοι άλλοι αλλαγή στις ημερομηνίες του ταξιδιού τους και ειδικά από τότε που έκλεισαν και οι τράπεζες, τα επίπεδα της κίνησης και της ζήτησης είναι πολύ χαμηλά.
Αν δεν υπάρχουν επαγγελματικοί λόγοι για κάποιον δεν αποφασίζει να ταξιδέψει.»

«ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟ»….ΧΑΜΗΛΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Το ίδιο σκηνικό επικρατεί και στα ξενοδοχεία της Ξάνθης, για τα οποία οι ακυρώσεις είναι πολλές και έχουν ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα. Το μόνο καλό στην υπόθεση μέχρι στιγμής, είναι ότι οι μακροπρόθεσμες ημερομηνίες κράτησης, δεν έχουν αλλαχθεί ή ακυρωθεί, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει μέχρι τότε.
«Οι κρατήσεις των Ξενοδοχείων της Ξάνθης, αλλά και γενικά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα» αναφέρουν οι επαγγελματίες του κλάδου των ξενοδόχων με τους οποίους μιλήσαμε, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν πολλές ακυρώσεις κρατήσεων, οι οποίες ξεκίνησαν από την προηγούμενη εβδομάδα.»
Μάλιστα όπως σημειώνουν «το Σαββατοκύριακο κατά το οποίο ως επί τω πλείστον η Ξάνθη υποδέχεται εκδρομείς και τουρίστες είχε «καθίσει» εντελώς. Μάλιστα η ίδια κακή εικόνα παρουσιάζεται και στην Αλεξανδρούπολη, στην Θάσο και την Καβάλα, όπου και εκεί η κίνηση στα ξενοδοχεία έχει υποστεί σοβαρή πτώση.»