Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Ακάθαρτη η... «πόλη με τα χίλια χρώματα»

Μια και μόνο βόλτα στην Ξάνθη, είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς ότι μερικά σημεία είναιεντελώς εγκαταλελειμμένα και για αυτό αδιαφορούν οι υπηρεσίες του Δήμου Ξάνθης.Ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία, το κεντρικότερο δηλαδή σημείο της πόλης το οποίο δεν μένει ποτέ χωρίς κόσμο, το πρώτο πράγμα που συναντά τόσο ο Ξανθιώτης όσο και ο επισκέπτης είναι το γωνιακό συντριβάνι, το οποίο αντί για καθαρό τρεχούμενο νερό, έχει πάρει….το δικό του χρώμα από τα σκουπίδια και τα φύλλα του πλάτανου που το σκεπάζουν και έχει να καθαριστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Μια ματιά στις εικόνες είναι αρκετή για να σας πείσει.


Το δεύτερο σημείο στάσης, ειδικά για γονείς με μικρά παιδιά είναι τα γνωστά σε όλους μας «παπάκια», από τα οποία έχουν φύγει και τα…παπάκια, αφού το νερό τους, είναι ζεστό, έως καυτό με αυτές τις θερμοκρασίες που επικρατούν και μόνο για νερό στο οποίο μπορούν να κάνουν μπάνιο έστω και οι πάπιες δεν μοιάζει.
Ακόμη λοιπόν και οι πάπιες, οι χήνες αλλά και τα νεογέννητα παπάκια, προτιμούν να κάθονται έξω από το νερό, μιας και….έχουν καταλάβει ακόμη και αυτά, ότι αν μπουν μέσα όχι μόνο δεν θα δροσιστούν αλλά αντίθετα κινδυνεύει και η υγεία τους, μαζί με την υγεία των γονέων και των παιδιών που τα επισκέπτονται, θέλοντας να τα ταΐσουν και να τα δουν.
Τρίτος σταθμός, ο οποίος εγκυμονεί κινδύνους, τόσο για τα μικρά παιδιά όσο και για τα ζωάκια που κάνουν τις βόλτες τους κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες εκεί, είναι το πάρκο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ένα πάρκο, το οποίο επισκέπτονται καθημερινά οι Ξανθιώτες, με παιδιά ή και σκυλιά ακόμη και στο οποίο είναι τόσοι οι υπόνομοι χωρίς καπάκια, που σίγουρα κάποιος ατυχής συμπολίτης μας, θα τραυματιστεί. Ο κίνδυνος όμως είναι ακόμη μεγαλύτερος αυτό το διάστημα, αφού μέσα στις ανοιχτούς υπόνομους έχουν πέσει φύλλα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εντοπιστούν ειδικά το βράδυ, αφού και ο φωτισμός είναι ελλιπής.

Και όλα αυτά σε συνδυασμό με την αφόρητη δυσοσμία, από τους υπόνομους ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες κατά τις οποίες βγαίνει το αεράκι.
Μια δυσοσμία η οποία σου προκαλεί τέτοια απέχθεια και η οποία δυστυχώς είναι στο κέντρο της Ξάνθης, όπου υπάρχουν και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Δεν ζητάμε τίποτε άλλο από το να έχουμε μια πόλη καθαρή, μια πόλη πρότυπο και ειδικά τώρα που αυτή είναι έτοιμοι να ανοίξει την αγκαλιά της και να υποδεχθεί πλήθος επισκεπτών, οι οποίοι περιμένουν να συναντήσουν ξανά ή να γνωρίσουν την Πόλη με τα χίλια χρώματα, η οποία θα πρέπει να «αστράφτει» τουλάχιστον αναφορικά με την καθαριότητα.