Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Το κατάστημα άνοιξε, η άδεια ίδρυσης….αναμένεται!


Με δεκατέσσερα θέματα ημερήσιας διάταξης διεξήχθη το μεσημέρι της Δευτέρας, ύστερα από την Οικονομική και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης.
Ωστόσο το…θέμα της ημέρας, αφορούσε στην Λήψη απόφασης για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης στην εταιρία «ΠΕΝΤΕ Α.Ε.» καταστήματος «Επιχείρηση λιανικής Διάθεσης Τροφίμων και Ποτών (Υπεραγορά Τροφίμων)» σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν.3377/05.
Θέμα για το οποίο συγκρούστηκαν οι απόψεις όλων των παρατάξεων και το οποίο είναι άξιο σχολιασμού, αφού πρόκειται για νέο μεγάλο κατάστημα υπεραγοράς τροφίμων το οποίο βρίσκεται σε κεντρική οδό της πόλης και το οποίο, όχι μόνο έχει ανοίξει τις πύλες του, αλλά έχει ήδη προσλάβει και τους εργαζόμενους, ενώ αναμενόταν η….έγκριση ίδρυσής του από το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου.Μάλιστα πρόκειται για ένα κατάστημα 2500 τ.μ, το οποίο «βάσει του πληθυσμού της Ξάνθης, θα έπρεπε να βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το κέντρο του Δήμου» όπως τουλάχιστον ανέφερε ο Θανάσης Ξυνίδης, η παράταξη του οποίου καταψήφισε την έγκριση αυτή, σημειώνοντας ότι «θα έπρεπε να το λάβει υπόψη της στην προέγκριση που έδωσε η Δημοτική Κοινότητα. Εμείς δεν συναινούμε στην παραβίαση του όρου των 20 χιλιομέτρων.»
Το θέμα καταψηφίστηκε και από την παράταξη του Δημήτρη Μπένη, ο οποίος επεσήμανε με την σειρά του ό,τι «ο νόμος δεν τηρείται πουθενά, αλλά εμείς ό,τι και να κάνουμε το κατάστημα αυτό θα ανοίξει.»
«Μέχρι το 2010, οι αποφάσεις άδειες ίδρυσης των καταστημάτων, λαμβάνοντας από τις Νομαρχίες και εκεί υπήρχε η δυνατότητα άρνησης. Από το 2011 όμως ο νόμος αυτός άλλαξε. Η ίδρυση του καταστήματος αυτού, ό,τι και αν πούμε εμείς, όσο και αν επηρεάσει αυτό τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, είναι μονόδρομος» επεσήμανε από την δική του πλευρά ο Σωτήρης Τσιακίρογλου, η παράταξη του οποίου καταψήφισε με τη σειρά της το θέμα αυτό.
Λευκό ψήφισε η παράταξη του Ιπποκράτη Καμαρίδη, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι «κατά κόρος και κατά παράβαση, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν δημιουργηθεί τέτοια καταστήματα. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορούμε να ψηφίσουμε «όχι» από την μία, αλλά από την άλλη αφού δόθηκαν οι προεγκρίσεις, δεν μπορούμε να πούμε «όχι» στον επαγγελματία αυτόν. Για αυτό το λόγο, ψηφίζουμε λευκό.»
Παρόν ψήφισε η παράταξη του Γιώργου Κολλάρου, με τον ίδιο να σημειώνει ότι «αυτό που συζητάμε είναι εξωφρενικό. Το κατάστημα, όπως όλα δείχνουν και θα ανοίξει και δεν θα υπάρχει υγιής ανταγωνισμός. Η αίτηση της ίδρυσής του έγινε στις 17 Νοεμβρίου, είχαν ήδη όμως προσλάβει άτομα για εργασία.»
Τελικά το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία, ωστόσο το ερώτημα που γεννάται είναι το κατά πόσο θεμιτό είναι να «ανοίγει» τις πύλες του μια τόσο μεγάλη υπεραγορά, να προσλαμβάνει και προσωπικό, ενώ εκκρεμούσε στην ουσία η άδεια ίδρυσής του και υπήρχε μόνο η προέγκριση.



«12.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ….65 ΣΤΟΛΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ (;)»
Αναφορικά με τα υπόλοιπα θέματα, ένταση προκλήθηκε στο θέμα της «Έγκριση της αριθμ.43/2015 απόφασης του ΔΣ του ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Ξάνθης» σχετικά με την 8η αναμόρφωση προϋπολογισμού» και πιο συγκεκριμένα για κωδικό που αφορούσε στις παροχές ένδυσης της χορωδία των ΚΑΠΗ Ξάνθης και Σταυρούπολης.
Κωδικός το ύψος των χρημάτων του οποίου ανέρχεται σε…12.000 ευρώ, για μόλις 65 στολές. Συνεπώς, με βάση αυτό το ποσό, το κόστος για κάθε στολή ανέρχεται σε…185 ευρώ.
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα ο Νίκος Ανταπούφης, ζήτησε να γίνει γνωστό σε τι αφορά ακριβώς αυτό το ποσό.
Απαντώντας ο Ιορδάνης Χατζηευφραιμίδης επάνω σε αυτό, επεσήμανε ότι «πρόκειται για τις χορωδίες που παρουσιάζουν εκδηλώσεις και οι ήδη υπάρχουσες στολές τους είναι από το 1995. Έγινε μια αίτηση από αυτές τις χορωδίες για 45 στολές στη χορωδία της Ξάνθης και 25 σε αυτή της Σταυρούπολης. Βέβαια ακόμη δεν ξέρουμε ακριβώς το ποσό που θα στοιχήσουν οι στολές αυτές, γιατί δεν έχουμε βρει ακόμη βιοτεχνίες για την αγορά τους.»
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Μπένης, διερωτήθηκε «γιατί από την στιγμή που δεν υπάρχει ούτε βιοτεχνία, ούτε ακριβές κοστολόγιο για τις στολές ήρθε το θέμα αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο;»
«Υπολογίσαμε περίπου το κόστος» απάντησε ο κ. Χατζηευφραιμίδης, σημειώνοντας ότι «δεν αποκλείεται οι στολές να βγουν κάτω από το υπολογιζόμενο κόστος.»
Τελικά το θέμα «πέρασε» κατά πλειοψηφία, με τον Νίκο Ανταμπούφη να ψηφίζει λευκό.

«ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ»
Τελευταίο θέμα, στο οποίο προκλήθηκε η ένταση, και το οποίο «πέρασε» και αυτό κατά πλειοψηφία, ήταν το 14ο που αφορούσε στην οικονομική ενίσχυση συλλόγων.
Θέμα για το οποίο ο Δημήτρης Μπένης, επεσήμανε ότι «δεν πρόκειται να πάρουμε καμία απόφαση για ενίσχυση συλλόγων, ενώ δεν έχουμε αποφασίσει να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε με κάποιο ποσό τα παιδιά της Ξάνθης που συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα ρομποτικής» ενώ ο Ιπποκράτης Καμαρίδης, υπογράμμισε ότι «είχαμε ζητήσει να ελέγχονται αν όντως τα χρήματα πηγαίνουν για τους σκοπούς που λένε οι σύλλογοι ότι πηγαίνουν. Δίνονται χωρίς να ελέγχονται και αυτό μπορώ να σας το αποδείξω με τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα.»
Κατά τα λοιπά θέματα, τα περισσότερα πέρασαν ομόφωνα, ενώ κάποια άλλα κατά πλειοψηφία, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν ιδιαίτερες εντάσεις και διαφωνίες.