Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

«Πονοκέφαλος» για την Οικονομική Επιτροπή, ο διαγωνισμός για τον εξοπλισμό των υπαλλήλων του Δήμου Ξάνθης


Με μοναδικό θέμα την εξέταση ένστασης κατά των όρων της διακήρυξης του έργου «Προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας εργαζομένων Δήμου Ξάνθης » συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας η Οικονομική Επιτροπή.
Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο αφορά στην ουσία στον εξοπλισμό με τον οποίο μπορούν οι εργαζόμενοι να προστατευθούν και πιο συγκεκριμένα σε τροποποιήσεις και αλλαγές που πρέπει να γίνουν αναφορικά με τον εξοπλισμό αυτό βάσει του ΦΕΚ.Ειδικές μάσκες, ασπίδια, ημιάρβυλα, γιλέκα και άλλα, είναι αυτά για τα οποία πρέπει να διορθωθεί η μελέτη, να γίνουν όλες οι απαραίτητες τροποποιήσεις και έπειτα να βγει και η ανάλογη προκήρυξη δημοπρασίας για να αγοραστεί από τον Δήμο, όλος αυτός ο απαραίτητος, βάσει ΦΕΚ εξοπλισμός των εργαζομένων του Δήμου Ξάνθης.
Βέβαια, πέρα από όλα τα παραπάνω, το ζήτημα που απασχόλησε την επιτροπή είναι ο ίδιος ο διαγωνισμός, αφού από άποψη κόστους, μια συνολική αγορά από μια εταιρεία, όλων των απαραίτητων προμηθειών, θα είχε ως αποτέλεσμα και ένα μικρότερο κόστος για τον Δήμο.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο, δεν θα μπορούσε να γίνει, με δεδομένο ότι στην Ξάνθη για παράδειγμα, υπάρχει εταιρεία η οποία θα μπορούσε προμηθεύσει τα άρβυλα και έτσι τα χρήματα να μείνουν σε τοπική επιχείρηση.
Από την άλλη όμως, ακόμη και σε περίπτωση που γίνει τμηματικά ο διαγωνισμός, έτσι ώστε πολλές μικρές επιχειρήσεις να δηλώσουν ενδιαφέρον, κανένας από τους επαγγελματίες που πωλούν μεμονωμένα υλικά δεν πρόκειται να δικαιωθεί σε περίπτωση ένστασης.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Ηλίας Βασιλούδης, μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, επεσήμανε ότι «το συγκεκριμένο ζήτημα, θα έπρεπε να έρθει τουλάχιστον ένα εξάμηνο πριν στην Οικονομική Επιτροπή, έτσι ώστε να υπάρχει και ο ανάλογος χρόνος για να βρεθεί και η λύση και όχι τελευταία ημέρα του μήνα και λίγο πριν τελειώσει το 2015.»
«Ζητούμε χωριστές δημοπρασίες και «σπάσιμο» των προμηθειών γιατί έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή τα πράγματα, οδηγούμαστε σε μεγάλη εταιρεία, που θα έχει το σύνολο των προιόντων και έτσι θα «αφανίσουμε» όλες τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν μεμονωμένα προϊόντα και θέλουν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό» συνέχισε ο ίδιος, μειοψηφώντας ως προς το μέρος του διαγωνισμού και υπερψηφίζοντας όλες τις υπόλοιπες τροποποιήσεις και αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν βάσει πάντα του ΦΕΚ.
Τον δρόμο του ακολούθησε και ο Μανώλης Φανουράκης, σημειώνοντας ακριβώς το ίδιο, ότι δηλαδή «θα μπορούσαν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό επιχειρήσεις με μεμονωμένα προιόντα», ενώ λευκό ψήφισε ο κ. Μπαντάκ και έτσι το θέμα «πέρασε» κατά πλειοψηφία.
Κλείνοντας αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δαπάνη για τον εξοπλισμό των εργαζομένων του Δήμου Ξάνθης, ανέρχεται σε 45.000 ευρώ.