Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Φαινόμενα υποσιτισμού σε μαθητές της Ξάνθης. Στο πρόγραμμα «Διατροφή» κάποια σχολεία


Η οικονομική ανασφάλεια και τα πενιχρά έσοδα των οικογενειών, είναι μια πραγματικότητα, την οποία δυστυχώς μαζί με τους μεγάλους την βιώνουν και τα παιδιά και ειδικότερα οι μαθητές Δημοτικών Σχολείων, αφού πανελλαδικά ένας στους τρείς έχει πρόβλημα σίτισης.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι, ένας στους πέντε μαθητές των σχολείων είναι λιποβαρής, ενώ στο 41% των οικογενειών κανένας από τους δύο γονείς δεν έχει εισόδημα.
Στο ίδιο όμως περίπου μήκος κύματος, κυμαίνεται και η Ξάνθη με κάποια σχολεία να έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα «Διατροφή», με το οποίο σιτίζονται δωρεάν οι μαθητές, με ένα, υγιεινό μάλιστα, γεύμα.
«Κάποια από τα σχολεία της Ξάνθης, υποβάλλουν με δική τους πρωτοβουλία την αίτηση για ένταξη της σχολικής μονάδας στο πρόγραμμα της «Prolepsis» που υλοποιείται με μεγαλύτερο δωρητή τον Σταύρο Νιάρχο» αναφέρει στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης Αναστάσιος Μάρκου, επισημαίνοντας ότι «αυτή η αίτηση δεν περνά από εμάς ως διεύθυνση αλλά πηγαίνει απευθείας στον φορέα. Μερικά σχολεία της Ξάνθης είναι σε αυτό το πρόγραμμα.»
«Είναι αλήθεια οτι υπάρχουν και στην Ξάνθη μαθητές που δεν σιτίζονται σωστά και αυτοί είναι στις περιοχές κυρίως του Δροσερού, αλλά και στα χωριά του κάμπου, πολλοί κάτοικοι των οποίων βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. Σε αυτές τις περιοχές για παράδειγμα τα σχολεία έχουν μπει σε αυτό το πρόγραμμα» συνεχίζει ο ίδιος σημειώνοντας οτι «δυστυχώς η κρίση έκανε τους φτωχούς φτωχότερους και όσο τα πράγματα δυσκολεύουν είναι λογικό να αυξάνονται τέτοιου είδους φαινόμενα όπως αυτό.»
Να σημειώσουμε οτι αναφορικά με το Πρόγραμμα «Διατροφή», αυτό υλοποιείται για πέμπτη συνεχή σχολική χρονιά από το Ινστιτούτο «Prolepsis» με μέγα Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έχοντας διαθέσει από το 2012 περισσότερα από 11 εκατομμύρια γεύματα σε 450 περίπου σχολεία και 75.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.
Φέτος, καλύπτει 8.800 περίπου μαθητές σε σχολεία που βρίσκονται στις πιο ευάλωτες κοινωνικοοικονομικά περιοχές της χώρας, ενώ οι αιτήσεις σχολείων για καθημερινή σίτιση φτάνουν τις 2.050 με 258.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα.