Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Την Παρασκευή η απονομή βεβαιώσεων παρακολούθησης Ποντιακής Διαλέκτου απο τον Σύλλογο Ποντίων


Εκδήλωση «Απονομής βεβαιώσεων παρακολούθησης μαθημάτων Ποντιακής Διαλέκτου», διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Ξάνθης την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 18:30 στην αίθουσα του Συλλόγου .
Μάλιστα θα προηγηθούν της απονομής, τόσο μια σύντομη ομιλία της φιλολόγου του 1ου Γυμνασίου Ορεστιάδας κ. Κατερίνας Γεωργιάδου με θέμα « Γλώσσες και Ιδιώματα, Ποντιακή Διάλεκτος», όσο και ένα μικρό θεατρικό στην Ποντιακή Διάλεκτο από συμμετέχοντες στα μαθήματα.
«Είναι μια προσπάθεια που γίνεται εδώ και μερικά χρόνια από τον Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών. Η διατήρηση της Ποντιακής Διαλέκτου είναι πολύ σημαντική, αφού πρόκειται για μια διάλεκτο που σιγά σιγά φθίνει, παρά το γεγονός ότι προσπαθεί να συντηρηθεί μέσα απο τα τραγούδια» αναφέρει στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης Θεόδωρος Ρωμανίδης, επισημαίνοντας οτι «θα δοθούν την Παρασκευή περίπου στις είκοσι βεβαιώσεις παρακολούθησης Ποντιακής. Πρόκειται για μαθήματα που έγιναν μέσα απο το πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης, το οποίο διαχειρίζεται ο Δήμος, υπο την επίβλεψη βέβαια του Υπουργείου Παιδείας.
«Οι διδάσκοντες καθηγητές έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια και πιστοποιήθηκαν ικανοί να διδάξουν την Ποντιακή Διάλεκτο. Στην Ξάνθη δημιουργήθηκαν δύο τμήματα εκμάθησης Ποντιακής» συνεχίζει ο ίδιος σημειώνοντας οτι «δυστυχώς οι οικονομικές συνθήκες δεν θα επιτρέψουν αυτή τη χρονιά να γίνουν και άλλα μαθήματα, ωστόσο υπάρχει πρόθεση αυτά, εφόσον υπάρχουν και οι καθηγητές, να γίνουν με κάποιο συμβολικό ποσό συμμετοχής.»