Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Νέο έντυπο Ε1. Από το Φεβρουάριο η υποβολή, εάν «αναρτηθούν» οι αποδοχές των φορολογούμενων


Νέα φορολογική δήλωση θα κληθούν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν από τον επόμενο μήνα περισσότεροι από 8.500.000 πολίτες χωρίς ωστόσο να έχουν μειωθεί οι δεκάδες και πολλές φορές δυσνόητοι κωδικοί.
Και το φετινό έντυπο θα είναι προ-συμπληρωμένο σε μεγάλο ποσοστό γι΄ αυτό και οι επιχειρήσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες θα πρέπει έως τις 15 Φεβρουαρίου να έχουν αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών αναλυτικά στοιχεία για μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές αμοιβές παρακρατούμενους φόρους, τόκους καταθέσεων κτλ.
Μάλιστα το καινούριο είναι ότι πλέον οι πρόσθετοι φόροι που θα προκύψουν από την εκκαθάριση θα πρέπει να πληρωθούν σε 3 διμηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πρέπει να πληρωθεί έως τα τέλη Μαίου 2016 και οι επόμενες τέλη Ιουλίου και τέλη Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο για φοροτεχνικούς και λογιστές, τα πράγματα φαίνονται και φέτος να είναι ίδια, αφού σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ξάνθης, Ρένα Μπατζακίδου «δεν είναι ιδιαίτερες οι δυσκολίες οι φετινές. Για εμάς είναι «μια από τα ίδια.» Το μόνο που προστέθηκε φέτος είναι ο κωδικός για ανείσπρακτα ενοίκια και για το Σύμφωνο Συμβίωσης.»
«Υποτίθεται ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα μπορεί να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ωστόσο για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ανέβουν μέχρι τότε στο σύστημα οι αποδοχές των φορολογούμενων, οι τόκοι και τα δάνειά τους, από τις υπηρεσίες» συνεχίζει η ίδια, σημειώνοντας ότι «αν δεν ανέβουν αυτά, κανένας δεν μπορεί να υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση.»

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΝΤΥΠΟ Ε1
Πιο αναλυτικά οι αλλαγές στο νέο έντυπο, Ε1 αφορούν στη δεξιά στήλη, όπου κάθε χρόνο συμπληρώνεται από τις συζύγους των υπόχρεων υπάρχει πλέον πρόσβαση και για όσους έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης καθώς έχουν προστεθεί δίπλα από τη φράση «Συζύγου» έχουν προστεθεί για πρώτη φορά τα αρχικά «Μ.Σ.Σ.» που σημαίνουν «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης».
Στο ίδιο έντυπο παραμένει ο κωδικός 049 για τις αποδείξεις στον πίνακα 7 στην 4η σελίδα, στον οποίο τα προηγούμενα χρόνια οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ανέγραφαν τη συνολική αξία των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που είχαν συγκεντρώσει προκειμένου να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ.
Ο κωδικός υπάρχει αλλά δεν θα συμπληρωθεί καθώς θα παραμείνει ανενεργός. Όμως για εφέτος το αφορολόγητο ισχύει για όλους τους δικαιούχους χωρίς την προσκόμιση των αποδείξεων.
Στον πίνακα 4Δ2, όπου δηλώνονται τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία, έχει προστεθεί ο κωδικός 125-126 για την αναγραφή των ανείσπρακτων ενοικίων.
Τα ποσά αυτά μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να τα αναγράψουν ξεχωριστά και να μην φορολογηθούν γι’ αυτά. Βασική προϋπόθεση για να μην φορολογηθούν εφέτος τα ανείσπρακτα ενοίκια είναι έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
Η τελευταία αλλαγή που θα εντοπίσει κανείς στο εφετινό έντυπο αφορά τον πίνακα 4Ε στην 3η σελίδα του νέου εντύπου. Εκεί δηλώνεται το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Έχουν απαλειφθεί φέτος τρεις ενδείξεις μαζί με τους αντίστοιχους κωδικούς γιατί έως τις 31 Δεκεμβρίου έχει ανασταλεί η επιβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων.