Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Αποκαρδιωτικές οι εικόνες, από τους βανδαλισμούς των εικαστικών έργων στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης


Ούτε τον ελάχιστο σεβασμό δεν φαίνεται να δείχνουν στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, νεαρά, προφανώς, άτομα τα οποία αμαυρώνουν κάθε προσπάθεια που γίνεται για να…μείνει κάποιο στοιχείο πολιτισμού, αναλλοίωτο στην πόλη μας.

Κάποτε στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε ο Ζεϊμπέκης. Τώρα υπάρχει μόνο η βάση στην οποία στηριζόταν το έργο αυτό.
Έργο το οποίο δημιούργησε ο Θάνος Μαυροδής, ο εικαστικός που πιάνει στα χέρια του, ανακυκλώσιμα υλικά και αντί να τα πετάξει στο καλάθι των αχρήστων, τους δίνει μια διαφορετική…«ζωή»
Έργο το οποίο τίμησε το Δίκτυο Λόγου και Πράξης και το τοποθέτησε στο σημείο εκείνο, με ένα μικρό κείμενο που περιγράφει το…Ζεϊμπέκικο.



Παραδίπλα από την θέση στην οποία, κάποτε, υπήρχε ο Ζεϊμπέκης, υπήρχε και ο Δικέφαλος Αετός της εποχής του Βυζαντίου, σε…ζεϊμπέκικη στάση. Χόρευε και αυτός με…ανοιγμένα τα φτερά του, ενώ το έργο συνοδευόταν και απο ένα κείμενο με «αποδείξεις» ότι ο Ζεϊμπέκης ήταν Θρακιώτης.
Στο μεταξύ στα έργα που έχουν υποστεί τον βανδαλισμό ανήκει και η προτομή του Μάνου Χατζιδάκι στην οδό Ορφέως και πιο συγκεκριμένα στο σημείο όπου ο μεγάλος Ξανθιώτης Μουσουργός, έκανε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής. Εκεί που διέμενε η δασκάλα του.
«Κατάφερα να βρω το κεφάλι του, το οποίο ήταν κάπου πεταμένο. Το μάζεψα και διόρθωσα το έργο και τώρα το έχω φυλαγμένο στο σπίτι μου» εξηγεί στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ο εικαστικός Θάνος Μαυροδής.
Ούτε όμως και η πινακίδα με το ποίημα του Θανάση Μουσόπουλου, τα γράμματα του χάρτη της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τον…γόρδιο δεσμό, στο έργο «Αμβλυγώνιο βλέμμα» στην περιοχή του Καβακίου, δεν έμεινε «ζωντανή» από το πέρασμα των…βανδάλων.
Όσο για την οδό Ορφέως, πέρα από όλα τα παραπάνω, αυτή τη στιγμή, φιγουράρουν σε μια γωνιά ο Ορφέας και η Ευρυδίκη, με την Ευρυδίκη να είναι…ακέφαλη.


«Οι βανδαλισμοί έχουν γίνει στα περισσότερα έργα. Ειδικά στο Μονοπάτι της Ζωής τα περισσότερα χρειάστηκαν διόρθωση» υπογραμμίζει ο κ. Μαυροδής, σημειώνοντας ότι «η τοποθέτηση των έργων αυτών, είναι μια εθελοντική προσπάθεια την οποία έκανε το Δίκτυο Λόγου και Πράξης. Είναι πραγματικά κρίμα να υποστούν βανδαλισμούς αυτά τα έργα, αντί να προστατεύονται.»