Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

«Πονοκέφαλος» για τους Ξανθιώτες, οι αποφάσεις για…σφράγισμα των ανελκυστήρων

Φωτογραφία από Thraki.com.gr
Η μια την άλλη διαδέχονται οι αποφάσεις, σε πολυκατοικίες της Ξάνθης για σφράγισμα των ανελκυστήρων, σε περίπτωση που δεν γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ.
Πρόκειται για μια κατάσταση, η οποία έχει ήδη φέρει ένα σφράγισμα σε ανελκυστήρα στις 18 Ιανουαρίου 2016, όπως είχε αναδείξει τότε η εφημερίδα «Θράκη» και για την οποία δεν είναι λίγοι εκείνοι οι Ξανθιώτες που αντιδρούν, καθώς το κόστος των εργασιών που πρέπει να γίνουν σε κάθε περίπτωση κυμαίνεται από 2000 έως 2500 ευρώ.
Πέρα όμως από το κόστος, ένα ακόμη ζήτημα σε περίπτωση που προχωρήσουν οι υπηρεσίες σε σφράγισμα ανελκυστήρα, είναι και ο κίνδυνος που ελλοχεύει σε περίπτωση που κάποιος συντοπίτης μας χρειαστεί βοήθεια και διαμένει στον 4ο, 5ο ή 6ο όροφο.
Χωρίς ασανσέρ, η μεταφορά του ανθρώπου που κινδυνεύει, γίνεται δύσκολη και ειδικά αν το περιστατικό είναι επείγον κινδυνεύει μια ανθρώπινη ζωή.Επίσης, χωρίς ανελκυστήρα σε μια πολυκατοικία, οι ηλικιωμένοι, που συνήθως είναι και αυτοί που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κίνησή τους, «δεινοπαθούν» ακόμη και για μια απλή βόλτα, ή ακόμη ακόμη και για τα ψώνια της ημέρας, φοβούμενοι ότι κινδυνεύουν κατεβαίνοντας ή ανεβαίνοντας τα σκαλιά της πολυκατοικίας.
Από την μια πλευρά λοιπόν, οι συνεχείς ειδοποιήσεις και αποφάσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ξάνθης αλλά και το δυσβάσταχτο κόστος για τους περισσότερους ενοίκους προκειμένου οι ανελκυστήρες να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και από την άλλη ο κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή σε περίπτωση ανάγκης, αλλά και οι δυσκολίες που συνεπάγονται με την σφράγιση ενός ασανσέρ, έχουν φέρει ήδη πολλούς Ξανθιώτες στο….«αμήν» και αναμένεται να φέρουν ακόμη περισσότερους στο μέλλον, αφού σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Θωμά Ηλιάδη, ο οποίος μίλησε στις 19 Ιανουαρίου 2016 στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, «υπάρχουν ήδη 2000 φάκελοι πολυκατοικιών οι οποίες χρήζουν αλλαγής προδιαγραφών.»
Πιο συγκεκριμένα ο ίδιος ανέφερε ότι «η Τεχνική Υπηρεσία εκτελεί τον νόμο. Κάνουμε ό,τι λέει ο νόμος και αν αυτός δεν αλλάξει πρέπει να τον εκτελέσουμε έτσι όπως είναι. Θα στείλουμε σε όλες τις πολυκατοικίες που πρέπει τα ανάλογα έγγραφα για τις εργασίες που χρειάζονται στους ανελκυστήρες τους. Ήδη η Τεχνική Υπηρεσία έχει 2000 φακέλους έως σήμερα. Είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να γίνει. Αυτό το αναφέρει ο νόμος, όχι εμείς.
Μετά τα ανάλογα έγγραφα που θα αποστείλουμε στις πολυκατοικίες, αν δεν γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες, αναγκαστικά θα σφραγιστούν και άλλοι ανελκυστήρες. Ευελπιστούμε ότι θα δοθεί παράταση από το Υπουργείο, αλλά ο νόμος είναι νόμος και δεν μπορώ να τον αλλάξω ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος παρά μόνο το αρμόδιο Υπουργείο.»