Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Την Παρασκευή η παρουσίαση του βιβλίου «Τραπεζούντα. Το διαμάντι της Ανατολής» στο Ι.Θ.Τ.Π

Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016, στις 19:30, οι εκδόσεις «Ωκεανός», ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης και το Ίδρυµα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, παρουσιάζουν το βιβλίο του Θοδωρή ∆εύτου, «Τραπεζούντα Το διαµάντι της ανατολής.»
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
«Η άτακτη αποχώρηση του Ρωσικού στρατού από την πόλη προκαλεί πανικό, κι έτσι η οικογένεια η οικογένεια του γνωστού µεγαλέµπορου σιτηρών και καπνών Λάµπου Κυριακίδη αποφασίζει να εγκαταλείψει την Τραπεζούντα κακήν-κακώς. Η εγγονή του Λάµπου, η Πινίτσα, έχει δύο µικρά παιδιά και µπροστά στον φόβο του αφανισµού, αποφασίζει να αφήσει το ολίγων µηνών αγοράκι της, στον Τούρκο υπηρέτη, τον Χασάν, µε την ελπίδα ότι αργότερα θα επέστρεφε να το πάρει. Η οικογένεια µοιράζεται, άλλοι έρχονται στην Ελλάδα και άλλοι περνούν στην Γεωργία. Η µοιρασµένη οικογένεια Κυριακίδη περνά πολλές δοκιµασίες, εδώ κι εκεί. Στην Ελλάδα η κατάσταση µετά την Μικρασιατική καταστροφή είναι άθλια, αλλά και στην Ρωσία, τα δεινά που περνούν οι µειονότητες από το νέο καθεστώς, δεν είναι λίγα. Στην Ελλάδα έχει φτάσει η Πινίτσα µε το δυόµιση χρονών κοριτσάκι της και η γιαγιά Θεοφρονία, ενώ στη Ρωσία, ο γιος της οικογένειας ο Ιεροκλής µε την οικογένεια του. Ο πόνος για το µωρό που έµεινε πίσω, αγιάτρευτος, αξεπέραστος, αλλά έπρεπε να αγωνιστούν, να ζήσουν, µε το όραµα πάντα να επιστρέψουν να το βρουν και να το πάρουν». 

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Θοδωρής ∆εύτος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1957. Σπούδασε Μαθηµατικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών και υπηρέτησε στη δηµόσια εκπαίδευση από το 1986- 2015. Εκλέγεται δηµοτικός σύµβουλος στον δήµο Ιλίου από το 2006. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου (2001-2011), Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισµού του δήµου Ιλίου την περίοδο 2008-2010 και Πρόεδρος του ∆ηµοτικού Κέντρου Πολιτισµού και `Αθλησης από το 2010-2014. Πρωτοεµφανίστηκε στα γράµµατα το 2004. Για το βιβλίο θα µιλήσουν: • Σοφιανός Ουτατζής, ιστορικός, διευθυντής του ΙΘΤΠ • Σταυρούλα ∆αλάτση, συγγραφέας. Συµµετέχει η χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης. Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγµατοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο του Ιδρύµατος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη µε ελεύθερη είσοδο για το κοινό.