Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Η παράσταση «Ωχ τα νεφρά μου» την Τετάρτη στην Ξάνθη. Η ηθοποιός Κλειώ Δανάη Οθωναίου, μιλά στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Το Κλιμάκιο Μακεδονίας Θράκης του ΚΘΒΕ παρουσιάζει την κωμωδία «Ωχ τα Νεφρά μου» του Μπάμπη Τσικληρόπουλου σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη, στο Δημοτικό Θέατρο Ξάνθης την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου στις 20:30, με την υποστήριξη του Δήμου.
Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία η οποία είναι άρρηκτα δεμένη με την κοινωνία συνεχίζειτην συνεργασία της με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στηρίζοντας το Κλιμάκιο Μακεδονίας Θράκης. Δίνοντας την δυνατότητα σε πολίτες απομακρυσμένων περιοχών να παρακολουθήσουν εξαιρετικές παραστάσεις όπως το «Ωχ τα Νεφρά μου».
Η περιοδεία του Κλιμακίου του ΚΘΒΕ 2015-2016 τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας - Θράκης)
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Ο Μπούλης και ο Μητσάρας, δυο ρακοσυλλέκτες, αντιμετωπίζουν με αξιοπρέπεια τη φτώχεια τους: έχουν για στήριγμα ο ένας τον άλλον και κάνουν νοερά ταξίδια φυγής σε χώρες εξωτικές. Την καθημερινότητά τους θα ταράξει ένας μυστηριώδης άγνωστος με μαύρο κοστούμι...
Ένας γλυκός ύμνος στην φιλία, γραμμένος με χιούμορ από τον σατιρικό νεοέλληνα συγγραφέα Μπάμπη Τσικληρόπουλο. Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη του πορεία στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θεατρικής περιόδου, η παράσταση σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κιουρτσίδη θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα με το Κλιμάκιο Μακεδονίας-Θράκης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία- Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κιουρτσίδης
Σκηνικά- Κοστούμια: Χαρά Τσουβαλά
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρούλα Αγγελίδου
Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου

ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

Θανάσης Κεραμίδας
Κλειώ Δανάη Οθωναίου
Τάσος Πεζιρκιανίδης
Σπύρος Σαραφιανός

«ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ…»
«Η παράσταση έχει να κάνει με δυο ανθρώπους πολύ φτωχούς οι οποίοι στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν πέφτουν σε παγίδες μέχρι και σε εμπόριο νεφρών. Για αυτό η παράσταση έχει τίτλο «Ωχ τα νεφρά μου.»
Είναι ένας ύμνος στη φιλία, αλλά βέβαια καλό θα είναι κάποιος να δει την παράσταση από κοντά» αναφέρει στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ο Υπεύθυνος Περιοδείας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Ηλίας Κοτόπουλος, επισημαίνοντας ότι «με προεξάρχοντα τον Τάσο Πεζιρκιανίδη, παίζουν ο Σπύρος Σαραφιανός, η Κλειώ Δανάη Οθωναίου, στο ρόλο μιας γυναίκας ελευθέρων ηθών και ο Θανάσης Κεραμίδας σε ρόλο….γκάνγκστερ, που ασχολείται με το εμπόριο νεφρών.»
«Η Βόρεια Ελλάδα, είναι πολύ σημαντικό να βλέπει παραστάσεις ποιοτικές και εμείς στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, προσπαθούμε να το επιτύχουμε» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «σε κάθε πόλη έχουμε την υποστήριξη από τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Εδώ στην Ξάνθη, έχουμε τον Δήμο Ξάνθης, που μας βοηθά με σχεδόν μηδενικό κόστος, καθώς το Κ.Θ.Β.Ε ανταπεξέρχεται δύσκολα οικονομικά. Παρόλα αυτά η διεύθυνση του θεάτρου, επέλεξε να γίνει η περιοδεία και προσπαθούμε όλο αυτό να το κρατήσουμε με νύχια και με δόντια.
Ελπίζουμε να μας τιμήσει με την παρουσία του ο κόσμος της Ξάνθης, ενώ όσον αφορά στην τιμολογιακή πολιτική, η Γενική είσοδος είναι 10 ευρώ, το Φοιτητικό εισιτήριο αλλά και αυτό των Ανέργων είναι 8 ευρώ, ενώ ισχύουν και εισιτήρια ΟΓΑ.»


«Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΕΤΕΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ…»
Τι έχει να μας πει όμως η γνωστή ηθοποιός Κλειώ Δανάη Οθωναίου, που σημειωτέον, κατάγεται και από την Ξάνθη, τόσο για την ίδια την παράσταση, όσο και για τις δυσκολίες που περνά ο κλάδος των ηθοποιών, αλλά και η ίδια η κοινωνία;
«Η παράσταση μιλά για ανθρώπους του περιθωρίου, τα «απόβλητα» της κοινωνίας. Είναι άνθρωποι ποτ δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και βλέπεις σε αυτά την σκληρότητα με την οποία η κοινωνία προσπαθεί να τους εκμεταλλευτεί με τον οποιοδήποτε τρόπο» αναφέρει στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ η γνωστή ηθοποιός Κλειώ Δανάη Οθωναίου, τονίζοντας ότι ῇ συγκεκριμένη παράσταση έχιε να κάνει με το εμπόριο νεφρών. Το εύθραυστο πλάσμα στα δόντια του ισχυρού και του δυνατού. Την φιλία.. και θέτει φιλοσοφικά ερωτήματα. Ποιος είναι τελικά ο ισχυρός;αυτός που έχει τα λεφτά; ή αυτός που έχει κοντά του ανθρώπους που τον στηρίζουν;»

«ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΞΙΩΘΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΘΕΑΤΡΑ»
«Αυτή η περιοδεία, γίνεται κάτω από δύσκολες συνθήκες, αλλά στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων ενός Κρατικού Θεάτρου, με νύχια και με δόντια, γίνεται πραγματικότητα» αναφέρει η ηθοποιός επισημαίνοντας ότι «έχουν διαλυθεί δυστυχώς τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, έχουν απαξιωθεί εντελώς και αυτό είναι τραγικό λάθος καθώς ο πολιτισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας κοινωνίας.»

«ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΖΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ…ΜΟΝΙΜΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ»
Αναφορικά με τον κλάδο των ηθοποιών και την οικονομική δυσπραγία, η ίδια υπογράμμισε ότι «για τους ηθοποιούς τα πράγματα είναι πάντοτε δύσκολα. Ζούμε σε μια μόνιμη δυσκολία. Εκπαιδευόμαστε στα δύσκολα, αλλά το επιλέγουμε να συνεχίσουμε γιατί είμαστε ευτυχείς. Ο ηθοποιός γίνεται πλούσιος πνευματικά. Γίνεται χαρούμενος με την ικανότητά του να κάνει τον κόσμο να χαίρεται. Ο κόσμος είναι ζωοδότης για εμάς τους ηθοποιούς.»

«ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΤΟΧΕΣ ΜΑΣ…»
«Μπορούμε να μπούμε σε μια μεγάλη πολιτική κουβέντα αλλά δεν ξέρω κατά πόσο τη «σηκώνει» η συγκεκριμένη συνέντευξη για την παράσταση. Ξεκινά μια πορεία προς τα κάτω για όλους τους κλάδους και εκεί μένει να δούμε ποιες είναι οι αντοχές μας» τονίζει η ηθοποιός Κλειώ Δανάη Οθωναίου, σημειώνοντας ότι «προφανώς δεν περιμένει κανείς μια επανάσταση από την μια μέρα στην άλλη , ούτε ότι τα πράγματα θα «ισιώσουν» επίσης από την μια μέρα στην άλλη. Φαίνεται ότι ξεκίνησε μια φθίνουσα πορεία με διάρκεια. Όλα παρακμάζουν.»
«Εμάς η δουλειά μας δεν είναι να κάνουμε πολιτική αλλά να στηρίζουμε την κοινωνία. Είμαστε οι καθρέφτες της κοινωνίας. Ο ηθοποιός δεν έρχεται να παίξει το πολιτικό, αλλά να κάνει μια «ανάγνωση» σε ουμανιστικό επίπεδο. Να δει τι συμβαίνει στον άνθρωπο. Μερικές βέβαια φορές αναγκάζεσαι να πεις ότι «κάτι πρέπει να γίνει». Κάποτε το θέατρο υπήρξε με την πρόθεση να «μιλήσει»και πολιτικά, αλλά τώρα πλέον, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις αυτές.»