Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Αρχαία Ελληνικά και Ιστορία-Πολιτισμός της Θράκης, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης


Με κεντρικό θέμα, κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος 2015 – 2016 να είναι ο Φιλοσοφικός Λόγος από τους Προσωκρατικούς ως τη νεότερη ελληνική φιλοσοφική διανόηση, συνεχίζονται τα μαθήματα  των Αρχαίων Ελληνικών, του Φιλόλογου -Συγγραφέα Θανάση Μουσόπουλου στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Πέρα όμως απο τα Αρχαία Ελληνικά, διδάσκεται και η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Θράκης, που αυτό το διάστημα ασχολείται με Θρακιώτες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην φιλοσοφία, στην επιστήμη και στην κοινωνική και πολιτική ζωή. 

1. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Στο δεύτερο τετράμηνο εξετάζονται τα έργα των σοφιστών και του σοφιστικού κινήματος. Θα ολοκληρωθούν τα αποσπάσματα από το έργο «Ελένης Εγκώμιον» του Γοργία από Λεοντίνους Σικελίας (π. 483/480 – 376/5 π.Χ.) και θα εξεταστεί η θέση του νόμου και της φύσης στο έργο του Αντιφώντα του σοφιστή (5ος αι. π.Χ.)
Σε πολλές από­ψεις του θυμίζει το Δημόκριτο, ενώ στις πολιτικές του θεωρίες προσεγ­γίζει το σοφιστή Ιππία και κινείται παράλληλα μ’ αυτόν. 
Η φιλοσοφία του αναπτυσσόταν κυρίως στο έργο του «Περί Αλη­θείας» (δυο βιβλία), που ήταν μια πολιτική πραγματεία. Από τα απο­σπάσματα που σώθηκαν φαίνεται ότι στο πρώτο βιβλίο αναπτυσσόταν μια γνωσιοθεωρία και προβλήματα φυσικής επιστήμης και στο δεύτερο βιβλίο ανθρωπολογικά προβλήματα και πολιτικές θεωρίες Άλλα έργα του ήταν το «Περί Ομονοίας», ένα βαθυστόχαστο έργο στο οποίο εξυμνεί την ομόνοια και καταδικάζει την αναρχία («ἀναρχίας οὐδέν κάκιον ἀνθρώποις» προσωκρ. Β. 61), η «τέχνη αλυπίας» με το οποίο εγκαινίασε τους παραμυθητικούς λόγους για την καταπολέμηση του ψυχικού πά­θους, και η «ονείρων κρίσις» με την οποία έφτανε στην ορθολογιστική εξήγηση των ονείρων.
Ο διδάσκων εξέδωσε και χρησιμοποιείται στα μαθήματα το εγχειρίδιο « Σοφιστές – Σοφιστικό κίνημα – Ανθολόγιο».

2. ΙΣΤΟΡΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΗΣ 
Το δεύτερο τετράμηνο ασχολείται με πρόσωπα που κατάγονται από τη Θράκη και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη φιλοσοφία, στην επιστήμη, στην κοινωνική και πολιτική ζωή. 
Το σημερινό μάθημα θα ασχοληθεί με τη οικογένεια των Καραθεοδωρήδων. Γενάρχης του οίκου είναι ο Στέφανος Καραθεοδωρή 1789-1867 ιατρός, λόγιος και μαθηματικός, ιδρυτής της αυτοκρατορικής ιατρικής σχολής της Κωνσταντινούπολης στην οποία δίδαξε ως καθηγητής επί σαράντα χρόνια. Διάσημος είναι ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (1873 – 1950).
Η παρακολούθηση στο τμήμα Ιστορίας και Πολιτισμού Θράκης είναι δωρεάν.