Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Μαραθώνια η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης. Ανικανότητα, προχειροδουλειά και πρακτικές της…«ύστατης στιγμής», τα συμπεράσματα


Άλλη μια…μαραθώνια συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το απόγευμα στη Ξάνθη, με θέματα ημερήσιας διάταξης που αν και φαινόταν…διαδικαστικά απέδειξαν και πάλι την αδυναμία της διαδικασίας διεξαγωγής της συνεδρίασης αλλά και την μερική και όχι ολοκληρωμένη ενημέρωση του Σώματος, πριν λάβει την οποιαδήποτε απόφαση.
Απόφαση που στο ζήτημα του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδας- Βουλγαρίας, κλήθηκε να πάρει τρεις ημέρες πριν τη λήξη της…παράτασης και χωρίς στοιχεία απαραίτητα για αποφάσεις τόσο σημαντικές, όπως αυτή.



ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ. ΤΗΝ… «ΠΛΗΡΩΣΕ» Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Παίρνοντας όμως τα πράγματα από την αρχή και πριν τα εντός ημερήσιας διάταξης θέματα, υπήρξαν δύο κοινές ερωτήσεις από τις παρατάξεις Θανάση Ξυνίδη, Δημήτρη Μπένη και Ιπποκράτη Καμαρίδη, με την πρώτη να αφορά την επιβολή προστίμων για το κάπνισμα στο Δήμο Ξάνθης και στο πόσοι και ποιοι ήταν οι παραβάτες, ενώ ζητήθηκε και η ενημέρωση για την πορεία του θέματος με τα ανάλογα παραστατικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόστιμο επεβλήθη ονομαστικά στον Αντιδήμαρχο Κυριάκο Παπαδόπουλο ο οποίος και επεσήμανε ότι θα το πληρώσει προσωπικά.
Ωστόσο, από την πλευρά του ο Επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή» Ιπποκράτης Καμαρίδης, δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι «τέτοια λάθη στελεχών, τα πληρώνουν συνήθως οι Δημότες. Κάτι πρόστιμα ύψους 210.000 ευρώ για παράδειγμα που μπήκαν στη ΔΕΥΑΞ από το ΙΚΑ, από λάθη στελεχών, τα πληρώνουν οι Δημότες».
Θέμα το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο, θα έρθει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση.
Απάντηση στο θέμα με τα πρόστιμα, έδωσε ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, επισημαίνοντας ότι «σύμφωνα με την επιτροπή που επισκέφθηκε το Δήμο εκείνη την ημέρα και βεβαίωσε την παράβαση στον τακτικό υπάλληλο του Δήμου αλλά και στον υπεύθυνο του χώρου, όπως αναφέρεται στο νόμο, όταν «κόβεται» αυτή η κλήση, «κόβεται» ονομαστικά και βεβαίως στο όνομα αυτού που εντοπίζεται ως παραβάτης. Εκτιμήθηκε λοιπόν ότι υπεύθυνος του χώρου θα πρέπει να είναι ο Αντιδήμαρχος και βέβαια, έγινε και συζήτηση στο γραφείο του Δημάρχου και ειπώθηκε ότι σε καμία περίπτωση αυτό το πρόστιμο δεν θα πληρωνόταν από το Δήμο. Θα μπορούσε και ο Δήμαρχος να το πληρώσει και ίσως το κάνω. Αλλά από τη στιγμή που ο Δήμαρχος είναι παρών και οι αρμοδιότητα αυτή είναι στον αντ΄αυτού Αντιδήμαρχο για αυτό και το δεύτερο χαρτάκι, «κόπηκε» για τον Αντιδήμαρχο. Αλλά αυτό είναι και διοικητικό και προσωπικό πρόστιμο και δεν έχει να κάνει ούτε με το ταμείο του Δήμου, ούτε με την ευθύνη που ανέλαβε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για να το πληρώσει. Θα το πληρώσει ο Δήμαρχος και θα τελειώσει».
Βέβαια μπορεί το πρόστιμο να «ανέλαβε» ο Αντιδήμαρχος κ. Παπαδόπουλος, ωστόσο κατά τη διάρκεια του ελέγχου κάπνιζε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ξάνθης.
Επάνω σε αυτό ο κ. Μπένης, λαμβάνοντας το λόγο υπογράμμισε ότι «το θέμα που μπαίνει λοιπόν είναι ηθικό και τάξης, διότι δεν είναι δυνατόν ο άνθρωπος που είναι εδώ για να επιβάλλει το νόμο και την τάξη και την καλή λειτουργία του Δήμου να είναι ο πρώτος που παραβαίνει».



Αναφορικά τώρα με την δεύτερη κοινή ερώτηση των παρατάξεων Θανάση Ξυνίδη, Δημήτρη Μπένη και Ιπποκράτη Καμαρίδη, αυτή αφορούσε στο αν υπάρχει πρόβλημα με τις ιδιοκτησίες του Δήμου Ξάνθης που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για αυτό ο Δήμος Ξάνθης.
Ζήτημα που προέκυψε ύστερα από πληροφόρηση, σύμφωνα με τον Θανάση Ξυνίδη, αναφορικά με επεμβάσεις στη Δημοτική Αγορά. «Αν υπάρχει ζήτημα, με το συγκεκριμένο θέμα τότε τίθεται ένα τεράστιο θέμα νομιμότητας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Δρεμσίζης, κατέστησε σαφές ότι οι απαντήσεις για το τι συμβαίνει με το συγκεκριμένο ζήτημα, θα δοθούν σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΤΗΣ …ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ…ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Στα εντός ημερήσιας διάταξης θέματα τώρα, τα περισσότερα «πέρασαν» άλλα ομόφωνα άλλα κατά πλειοψηφία, ενώ έντονη ήταν η συζήτηση αναφορικά με τα 5 θέματα που αφορούν το πρόγραμμα Interreg V-A Ελλάδα- Βουλγαρία.
Συγκεκριμένα οι εισηγήσεις αφορούσαν την εξουσιοδότηση του Δημάρχου Ξάνθης (σύμφωνα με τον ίδιο) για την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στο διασυνοριακό πρόγραμμα.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, το οποίο αφενός ήρθε τρεις ημέρες πριν την λήξη της…παράτασης προς συζήτηση στο Σώμα και αφετέρου οι εισηγήσεις ήταν τόσο γενικόλογες, χωρίς στοιχεία, τα οποία ζήτησε φυσικά σύσσωμες οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, πλην αυτής του Επικεφαλής Γιώργου Κολλάρου, ο οποίος υπερψήφισε τα πέντε στη σειρά θέματα.


Η…«πρακτική» αυτή της…τελευταίας στιγμής αφενός και της ελλιπής ενημέρωσης αφετέρου, είχε φυσικά ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων από πλευράς αντιπολίτευσης.
Παρούσα στη Συνεδρίαση ήταν και η Ειδική Συνεργάτης του Δημάρχου Ξάνθης και εισηγήτρια των θεμάτων αναφορικά με το Διασυνοριακό Πρόγραμμα, Δέσποινα Χαρτζογλίδου, η οποία και ερωτήθηκε πρωτίστως από τον Θανάση Ξυνίδη για το αν υπάρχουν οι συγκεκριμένες προτάσεις που έγιναν ούτως ώστε, αφού δεν έγινε από πριν μαζί με τις εισηγήσεις, να λάβει γνώση το Σώμα, έστω και κατά τη διάρκεια της ψήφισης.
Ένταση δημιουργήθηκε αρκετές φορές μεταξύ των δυο, αφού όπως διαπιστώθηκε δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που ζήτησε ο κ. Ξυνίδης.
Σημειώνεται ότι οι εισηγήσεις που έλαβαν στα χέρια τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, περιελάμβαναν τον τίτλο του προγράμματος, το εταιρικό σχήμα, τον στόχο του εκάστοτε έργου (κοινωνική επιχειρηματικότητα σε πληθυσμούς ΡΟΜΑ και άλλες ευαίσθητες περιοχές όπου leader είναι ο ίδιος ο Δήμος Ξάνθης, διασυνοριακή διαδρομή που συνδέει αγροτικές περιοχές με παράδοση στην καλλιέργεια του καπνού όπου leader είναι το Επιμελητήριο Ξάνθης, προστασία της βιοποικιλότητας στις περιοχές του ποταμού Νέστου όπου leader είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, βιώσιμη διαχείριση των υδάτων όπου leader είναι η ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης και δημιουργία νέων δομών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη διασυνοριακή περιοχή όπου leader είναι ο Δήμος Σμόλιαν) αλλά καμία μα καμία εισήγηση δεν είχε ούτε το στοιχείο του προυπολογισμού, ούτε το στοιχείο του ποσοστού συμμετοχής του κάθε εταίρου και μια πιο…ολοκληρωμένη πρόταση και έτσι κανένας δεν μπορούσε να λάβει γνώση για το τι πάει να…ψηφίσει.
Φυσικά το θέμα, καταψηφίστηκε όπως ήταν αναμενόμενο από όλες σχεδόν τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
«Μην έχετε την εντύπωση ότι είμαστε αντίθετοι. Η ένστασή μας είναι ότι έχουμε δει πολλά προγράμματα να έχουν μηδενικό αποτέλεσμα. Μην αντιμετωπίζετε τα προγράμματα έτσι» υπογράμμισε ο Δ. Μπένης.
«Δεν καταψηφίζουμε τις δραστηριότητες, καταψηφίζουμε τον τρόπο που λειτουργείτε. Θα συμφωνούσαμε σε όλα, αλλά για να υπογράψουμε σε λευκό χαρτί τώρα, όχι δεν θα το κάνουμε σημείωσε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο Ιπποκράτης Καμαρίδης, καταψηφίζοντας τα θέματα.
Κατά τάχθηκε και ο Νίκος Ανταμπούφης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα υπάρχει στη διαδικασία των εισηγήσεων. Η εισήγηση ζητά δυο πράγματα και αυτό θα μείνει στο τέλος. Αν η απόφασή μας είναι μόνο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, αυτό θα έπρεπε να γίνει σαφές αφενός και αφετέρου δεν είναι δυνατόν να λαμβάνεται στο παρά πέντε μια απόφαση τόσο σημαντική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
«Απροετοίμαστες» ήταν και άλλες εισηγήσεις, με ελλιπή στοιχεία για έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν, οι οποίες είχαν συνολικά ποσά τα οποία όμως δεν ήταν κατανεμημένα ως προς το εκάστοτε μικρό έργο.
Μπορεί λοιπόν τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας να μην είχαν εκ πρώτης όψεως ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρά μόνο…διοικητικό, ωστόσο ήταν μια από τις συνεδριάσεις, μέσα από τις οποίες προέκυψε το συμπέρασμα της…«ανικανότητας» τον υπηρεσιών αλλά και της…λογικής της «τελευταίας στιγμής» που εύλογα γεννά και ερωτήματα για τον αν υπάρχουν ίσως και…σκοπιμότητες.