Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

19 Μαΐου: Οι εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού η αυριανή και άπαντες οι Σύλλογοι των Ποντίων σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη  τιμούν με ξεχωριστές εκδηλώσεις τις 353.000 αδικοχαμένες ψυχές.

ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ
Παρακαλείσθε να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, ώρα 19:30
Χώρος: Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού, Πλ. Ελευθερίας
-Τρισάγιο για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, χοροστατούντως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος.

Κυριακή 22 Μαϊου 2016, ώρα 10:30
Χώρος: Ιερός Ναός της Του Θεού Σοφίας.
-Επιμνημόσυνη δέηση
-Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο προσφυγικού Ελληνισμού
-Δεξίωση στην Λέσχη του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης (παροδος Θερμοπυλών 8)
« Ο Πόντον εν Ελληνισμός- ο Πόντον εν κειμήλιον
Απές σον κόσμον θα φωτάζ’ – όσον φωτάζ κι ο ήλιον»
Το να μιλάμε εκατό χρόνια μετά για την Γενοκτονία των Χριστιανικών πληθυσμών στην Μικρά Ασία δεν είναι απλά μια επιλογή, το να μιλάμε για την Γενοκτονία είναι ευθύνη και μάλιστα πανανθρώπινη ευθύνη.

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ 
Τα Ποντιακά Σωματεία της Ροδόπης σας προσκαλούν στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στις 19 και 22 Μαΐου 2016.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΕΜΠΤΗ 19 ΜΑΪΟΥ 2016
18:30: – Συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη.
Ομιλία με τον Τούρκο Ακαδημαϊκό και Ακτιβιστή Sait Cetinoglu (Σαϊτ Τσετίνογλου)
Χώρος: Πλατεία Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2016
10:00: Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα. Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ομιλία αφιερωμένη στην Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
10:30: - Κατάθεση στεφάνων στον Αδριάντα του Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθου (στην πλατεία Αυτοκράτωρος Θεοδοσίου, έναντι του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου). 19:30: - Τα Ποντιακά Σωματεία Ν. Ροδόπης σε συνεργασία με τους μαθητές του Τμήματος Εκμάθησης της Ποντιακής Διαλέκτου στο Ν. Ροδόπης, παρουσιάζουν , το θεατρικό έργο του Νίκου Λυγερού «Πέντε κινήσεις για μια σιωπή». Θα ακολουθήσει ανάλυση από τον συγγραφέα του έργου.
Χώρος: Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής

ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Εκδηλώσεις και στην Αλεξανδούπολη για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμό, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, ώρα 19.00 στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης με ομιλιτή τον κ. Πετρίδη.

ΑΠΟΚΤΑ  ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ  
Ο Μορφωτικός Σύλλογος Κοκκινοχώματος με ομόφωνη γνώμη του Τοπικού Συμβουλίου Κοκκινοχώματος και της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Παγγαίου ονομάζει σε Πλατεία Γενοκτονίας το χώρο μπροστά στο κοινοτικό κατάστημα.
Η ονοματοδοσία θα λάβει μερος παράλληλα με τις εκδηλώσεις του Συλλόγου για την Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου την Κυριακή 22 Μαϊου 2016.
Είναι χρέος μας να τιμήσουμε τις θυσίες των σφαγιασθέντων προγόνων μας.






ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΣΤΟΥ 


ΣΤΙΣ ΚΡΗΝΙΔΕΣ 



ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση εις μνήμην της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού την Κυριακή 22 Μάιου 2016 και ώρα 18.00 στο Δημοτικο Αμφιθεατρο Διδυμοτειχου.
Σημειώνεται ότι την ίδια μέρα και ώρα 10.00 π.μ θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας καθώς και κατάθεση στεφάνων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
- Η Ιστορία της Ανατολής σαν παραμύθι
απο την Αρμουτίδου Κυριακή

- Προβολή video σχετικά με τη Γενοκτονία του
Ποντιακού Ελληνισμού

- Απαγγελίες ποιημάτων από τις
Φωτεινή Γραμμενίδου
Βασιλική Κατσικά

- Η Γενοκτονία στις μέρες μας
απο τον Παναγιώτη Αλεξανδράκη

- Τραγούδια του Πόντου και της Προσφυγιάς 
απο τον Δημήτρη Κεχαγιά (τραγούδι) 
και τον Γιώργο Σαμλίδη (λύρα)