Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Και…3700 ευρώ για «συνδιοργάνωση» και «δεδομένη» η χρηματοδότηση από το Κέντρο Πολιτισμού

Απο τη Συνεδρίαση του Κέντρου Πολιτισμού
Δήμου Ξάνθης 
Εντύπωση  προκάλεσε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης,  το όγδοο θέμα ημερήσιας διάταξης αναφορικά με την «εισήγηση συνδιοργάνωσης του Κέντρου Πολιτισμού με τον Επιμορφωτικό Σύλλογο Τέχνης και Παράδοσης Σταυρούπολης Ξάνθης».
Πρόκειται για μια εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, με ένα σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών.
Το κόστος της…συμμετοχής του Κέντρου για την «συνδιοργάνωση» ανέρχεται 3700 ευρώ!
Θέμα το οποίο καταψήφισε ο κ. Καμαρίδης, με την επισήμανση ότι «δεν είναι λίγοι οι χοροδιδάσκαλοι από τη Ξάνθη που θα μπορούσαν να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο σεμινάριο. Εξάλλου είναι πάρα πολλά τα λεφτά. Αυτό που θα κάνουν αυτά τα παιδιά, γίνεται από πολλά σωματεία και συλλόγους στη Ξάνθη ήδη, γιατί να προσθέσουμε άλλον έναν και να τον πληρώσουμε και 3700 ευρώ; Εμείς δηλαδή μπαίνουμε συνδιοργανωτές για να κάνουμε κάτι το οποίο κατά κόρον γίνεται κατά την διάρκεια του έτους, από μιας σειρά άλλους συλλόγους. Αφού λοιπόν γίνεται από τους άλλους Συλλόγους, γιατί να γίνει και από αυτούς.;…»
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης Πασχάλης Λύρατζης, σημείωσε ότι «η εισήγηση αφορά σε συγκεκριμένες δαπάνες, όπως για παράδειγμα ένα μουσικό σχήμα, το οποίο και θα παίξει μουσική και θα διδάξει, ωστόσο υπάρχουν και άλλες δαπάνες οι οποίες μπορούν να επιλεχθούν».
«Το να πληρώνουμε χοροδιδάσκαλους στη Ξάνθη, να έρθουν από την Αθήνα για να διδάξουν παραδοσιακούς χορούς, τη στιγμή που και στη Ξάνθη και στη Σταυρούπολη έχουμε αξιολογότατους χοροδιδάσκαλους, με 3700 ευρώ το βλέπω υπερβολή και ψηφίζω κατά» σημείωσε κλείνοντας ο κ. Καμαρίδης.
Βέβαια το ζήτημα που ανέκυψε αφορά στο γεγονός ότι ναι μεν η…«συνδιοργάνωση» αυτή, πέρασε, έστω και κατά πλειοψηφία από το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, ωστόσο τα 3700 ευρώ ήταν, για τον ίδιο τον Σύλλογο (σ.σ Επιμορφωτικό Σύλλογο Τέχνης και Παράδοσης Σταυρούπολης Ξάνθης) δεδομένα, αφού πριν ακόμη ψηφιστεί το θέμα, από το πρωί ακόμη, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έλαβαν Δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «Ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Τέχνης και Παράδοσης Σταυρούπολης Ξάνθης συνδιοργανώνει με το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και την Περιφερειακη Ενότητα Ξάνθης το 3ο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 18 Ιουνίου – 20 Ιουνίου, στην Σταυρούπολη Ξάνθης…».

Η αφίσα-πρόγραμμα της εκδήλωσης
που αναφέρει τη συνδιοργάνωση,
πριν την απόφαση για αυτή 
Και μάλιστα πρόκειται για ένα Δελτίο Τύπου το οποίο συντάχθηκε μια ημέρα πριν την απόφαση του ΔΣ του Κέντρου, δηλαδή στις 1/6,  για το αν θα επιβεβαιωθεί η όχι η «συνδιοργάνωση» αυτή.
Εκείνο που δεν μπορούμε να καταλάβουμε λοιπόν, είναι γιατί «ταλαιπωρούνται» οι Δημοτικοί Σύμβουλοι (και ειδικότερα αυτοί της Αντιπολίτευσης) και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων που παίρνουν μέρος σε αυτά, όταν οι αποφάσεις είναι…ήδη ειλημμένες.
Απόδειξη αυτού, είναι το γεγονός ότι ο Σύλλογος ήταν πολύ πιο ενημερωμένος από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πολιτισμού,  αφού απέστειλε το πρωί το ανάλογο Δελτίο Τύπου, το οποίο συντάχθηκε εχθές ακόμη,  στα Τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ η…απόφαση πάρθηκε στις 15.00 το μεσημέρι.
Άρα μιλούμε για ένα Σύλλογο, που ήταν σίγουρος ότι και τα χρήματα θα πάρει και η «συνδιοργάνωση» με το Κέντρο Πολιτισμού θα γίνει.
Αυτό άλλωστε αναφέρεται και στην ήδη εκτυπωμένη, αφού έχει σταλεί και επίσημα, αφίσα, στην οποία αναφέρεται ξεκάθαρα η συνδιοργάνωση με το Κέντρο Πολιτισμού, η οποία βέβαια «αποφασίστηκε» το μεσημέρι (!) της Πέμπτης.