Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

26 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών



Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους, αλλά και για να τιμήσει τον Κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τους τελευταίους 12 μήνες 210 εκατομμύρια άνθρωποι, ηλικίας 15 - 64 ετών ή το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, έκανε χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών, τουλάχιστον μία φορά. Οι θάνατοι από τα ναρκωτικά ξεπέρασαν τις 200.000. Το παράνομο
εμπόριο ναρκωτικών στο ίδιο διάστημα ξεπέρασε τα 320 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στην Ελλάδα, από το 1995 έως το πρώτο τρίμηνο του 2011 έχασαν τη ζωή τους από ναρκωτικά 6.467 άνθρωποι. Χειρότερη χρονιά όλων ήταν το 2003, όταν 991 άνθρωποι προστέθηκαν στον μαυροπίνακα του λευκού θανάτου.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕKΤΕΠΝ, περίπου 13.000 άτομα κατηγορήθηκαν το 2010 για παραβάσεις του νόμου «περί ναρκωτικών». Ο αριθμός αυτός υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία 15 χρόνια, με διάφορες αυξομειώσεις ενδιάμεσα. Από το σύνολο αυτό, ποσοστό περίπου 11% καταδικάζεται, και από αυτούς το 64% για χρήση, κατοχή και καλλιέργεια μικροποσότητας προς ιδίαν χρήση. Αυτοί που καταλήγουν στη φυλακή αποτελούσαν το 2010 το 36% του συνόλου των φυλακισμένων, ποσοστό που εμφανίζει μείωση για δύο συνεχείς χρονιές.
Το προφίλ του χρήστη δεν είχε σημαντική διαφορά το 2011, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η πλειονότητα των χρηστών που προσέγγισαν, πέρυσι, τα Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ είναι άνδρες ελληνικής υπηκοότητας, με μέση ηλικία τα 29,5 χρόνια. Το μεγαλύτερο ποσοστό προσήλθε στις μονάδες με δική του πρωτοβουλία. Περισσότεροι από έξι στους δέκα είναι άνεργοι. Οι μισοί είναι απόφοιτοι λυκείου, ενώ ένας στους πέντε δεν είχε ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.
Κύρια ουσία κατάχρησης παραμένει η ηρωίνη και τα οπιοειδή, παρατηρείται ωστόσο σταδιακή μείωση της χρήσης τους τα τελευταία χρόνια. Η ηπατίτιδα C αποτελεί την επικρατέστερη μολυσματική ασθένεια, με έναν στους τέσσερις χρήστες να γνωρίζει ότι πάσχει, ενώ ένα περίπου αντίστοιχο ποσοστό δεν έχει εξεταστεί ποτέ για τις ηπατίτιδες (B και C) ή τον HIV.
Χαρακτηριστική είναι η αύξηση του ποσοστού των μαθητών που έχει κάνει χρήση κάποιας εξαρτησιογόνας ουσίας, κυρίως κάνναβης, σε 15,2% από 12% που ήταν το προηγούμενο έτος, με παράλληλη μείωση της ηλικίας έναρξης της χρήσης. Το ποσοστό αυτό έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα μας και η αύξηση αυτή συμβαδίζει με το αυξητικό ποσοστό των νέων που θεωρούν ακίνδυνη τη χρήση της κάνναβης.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

«Ο σεβασμός στην υπέρτατη αξία της ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αποτελεί τη μέγιστη υποχρέωση κάθε σύγχρονης κοινωνίας και απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο και εξέλιξή της. Οι μηχανισμοί που αναπτύσσει, αντανακλούν και την προσπάθειά της για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Η Ελληνική Αστυνομία, ως ένας τέτοιος μηχανισμός και δη θεμελιώδης θεσμός, έρχεται με τη σειρά της να υπηρετήσει τον πολίτη και να τον προστατεύσει από κάθε απειλή, που αναδύεται κάθε φορά στο κοινωνικό του περιβάλλον. Μία τέτοια απειλή αποτελεί και η χρήση των ναρκωτικών ουσιών, η οποία φλερτάρει καθημερινά με τους νέους ανθρώπους της Χώρας μας.
Δικαίως χαρακτηριζόμενο ως «μάστιγα», το φαινόμενο της διάδοσης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών έρχεται αντιμέτωπο με την πολιτισμική υγεία κάθε χώρας ανά την υφήλιο και κατ’ επέκταση κάθε πόλης αυτής έως και γειτονιάς. Η δραστηριότητα των διεθνών εγκληματικών οργανώσεων αποδεικνύει περίτρανα την παγκόσμια διάσταση και πολυπλοκότητα του φαινομένου, γεγονός που απειλεί το δικαίωμα και την ευγενή απαίτηση για δημόσια ασφάλεια σε κάθε πτυχή της κοινωνίας μας. Ευνόητη θεωρείται, λοιπόν, η άμεση ανταπόκριση και συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση της εν λόγω εγκληματικότητας, εντάσσοντας αυτήν ως βασική προτεραιότητα σε κάθε της πολιτική.
Οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνίας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο αφενός στην εξέλιξη και εξάπλωση του φαινομένου, αφετέρου στην διαμόρφωση της προαναφερόμενης πολιτικής. Η οικονομική συγκυρία που πλήττει την Χώρα μας, τα προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, η εμφανής εξασθένιση των ηθών και αξιών και η έλλειψη προτύπων και πνεύματος, αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες, που από τη μία
πλευρά ωθούν τους νέους στην πλάνη μιας διεξόδου και από την άλλη, τους εμπόρους του θανάτου στην ευκαιρία για γρήγορο και εύκολο πλουτισμό.
Αυτές οι ιδιαιτερότητες αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης και ανάλυσης, στο πλαίσιο εκπόνησης του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής του Αρχηγείου μας, το οποίο επικαιροποιήθηκε για την επόμενη πενταετία και το οποίο περιλαμβάνει στις βασικές του προτεραιότητες την καταπολέμηση της υπόψη εγκληματικότητας σε όλες της τις διαστάσεις. Συμπληρωματικά και ήδη από το 2014 εφαρμόζεται το Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας κατά των Ναρκωτικών για τα έτη 2014-2016. Τα Προγράμματα αυτά, ανταποκρινόμενα πάντοτε στις ευρύτερες ευρωπαϊκές αλλά και διεθνείς πολιτικές, περιλαμβάνουν συγκεκριμένους στόχους και επιμέρους δράσεις για την επίτευξή τους. Κύρια χαρακτηριστικά τους είναι η εξάρθρωση των οργανωμένων εγκληματικών οργανώσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και των εργαστηρίων παρασκευής εξαρτησιογόνων ουσιών, η μείωση της προσφοράς και ζήτησης, η περαιτέρω ανάπτυξη της υφιστάμενης διεθνούς συνεργασίας και της διοικητικής προσέγγισης με φορείς και οργανισμούς και η ευαισθητοποίηση των Αστυνομικών υπαλλήλων στα πραγματικά θύματα (χρήστες) της εν λόγω εγκληματικότητας.
Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των δράσεων που αναπτύσσουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες μας, αποδεικνύουν αναντίρρητα ότι η Ελληνική Αστυνομία, ως μία εκ των Διωκτικών Αρχών της Χώρας μας, συνδράμει και συμβάλλει τα μέγιστα στον κοινό αγώνα κατά των ναρκωτικών. Επιδιώκει με κάθε τρόπο την προστασία των νέων ανθρώπων, η οποία συνίσταται από την εμφανή αστυνόμευση σε κάθε σχολείο και την διενέργεια ενημερωτικών ημερίδων, μέχρι και την αρωγή των θυμάτων αλλά και τη σύλληψη και παραπομπή των υπαιτίων στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Αναπτύσσει τον προληπτικό της χαρακτήρα, ισάξια με τον κατασταλτικό, επιδιώκοντας παράλληλα την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, όπως είναι ειδικότερα η χρήση του διαδικτύου για την εξυπηρέτηση διαφόρων εγκληματικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και της διακίνησης ναρκωτικών (darknet).
Κατά συνέπεια, η παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών δεν θα πρέπει να αποτελεί μόνο το έναυσμα και την αφορμή για την επαύξηση των ενεργειών όλων των υπευθύνων στον κοινό αυτό αγώνα, αλλά ένα ηχηρό μήνυμα συμπολίτες μας ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι σύμμαχος ικανός στην καταπολέμηση του εν λόγω φαινομένου και άξιος συμπαραστάτης της στην προστασία της νεολαίας της.

Η σημερινή ημέρα, λοιπόν, αποτελεί ημέρα δράσης για την Ελληνική Αστυνομία, όπως κάθε μέρα του χρόνου, στον αγώνα κατά των ναρκωτικών, δίπλα στον πολίτη και ειδικότερα στους νέους, έχοντας πάντοτε ως ευσεβή πόθο την εξάλειψη του φαινομένου για ένα καλύτερο αύριο.»