Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Τεχνικό δελτίο φυτοπροστασίας για τους βαμβακοκαλλιεργητές της Ξάνθης




Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, και κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου 2015 θα εφαρμόσει το πρόγραμμα του Υπουργείου για την ολοκληρωμένη φυτοπροστασία της βαμβακοκαλλιέργειας με την έκδοση τεχνικών δελτίων γεωργικών προειδοποιήσεων φυτοπροστασίας με στόχο την ενημέρωση για την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο .
Τα δελτία θα βασίζονται στους επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούνται σε βαμβακοφυτείες της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης από γεωπόνους της Υπηρεσίας αλλά και στις τακτικές λήψεις στοιχείων - δειγματοληψιών , προνυμφών επί των φυτικών οργάνων καθώς και στην καταγραφή των συλλήψεων , ενήλικων πράσινου και ρόδινου σκουληκιού στις παγίδες , που θα τοποθετηθούν σε αντιπροσωπευτικές θέσεις για την βαμβακοκαλλιέργεια της Περιφερειακής μας Ενότητας , Τα τεχνικά δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων , για το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι , θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τα βρίσκουν στα παρακάτω σημεία επαφής .
Στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης :www.pexanthis.eu Ενημέρωση-Δελτία τύπου , Ανακοινώσεις.
Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης , Περιβάλλοντος και Ενέργειας :www.minagric.gr - Γεωργικές Παρακολουθήσεις
Στους κατά τόπου Δήμους
Στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης καθώς και στα καταστήματα εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ

Αφίδες : Πολλές φορές στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών αναπτύσσονται υψηλοί πληθυσμοί αφίδων (μελίγκρων) που απομυζούν τις θρεπτικές ουσίες από τα φύλλα και τους τρυφερούς βλαστούς, προκαλούν κατσάρωμα των φύλλων (σε προχωρημένα στάδια τα φύλλα κιτρινίζουν) και αναστέλλουν την ομαλή ανάπτυξή τους.
Θρίπες: Στο ίδιο φαινολογικό στάδιο των βαμβακοφύτων δραστηριοποιούνται και οι θρίπες οι οποίοι επίσης απομυζούν τους χυμούς από τα βαμβακόφυτα .
Οι θρίπες έχουν πολλούς φυσικούς εχθρούς (ωφέλιμα έντομα ) οι οποίοι συνήθως ελέγχουν τους πληθυσμούς των αφίδων , κάτω από τα επίπεδα οικονομικής ζημίας. Έχουμε πάντα υπόψη ότι η αύξηση των θερμοκρασιών κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού αναστέλλει την δραστηριοποίηση τόσο των αφίδων όσο και των θριπών.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ-ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Αν χρειαστεί να γίνουν, σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις , ψεκασμοί αυτή την περίοδο, συνίσταται να χρησιμοποιούνται φυτοπροστατευτικά προϊόντα που ανήκουν στην κατηγορία εκλεκτικών εντομοκτόνων, φιλικών προς τα ωφέλιμα και το περιβάλλον και αποτελεσματικά όπως τα εγκεκριμένα βιολογικά σκευάσματα.
Η χρήση αυτή την περίοδο μη εκλεκτικών ευρέως φάσματος φυτοπροστατευτικών προϊόντων καταστρέφει τα ωφέλιμα και είναι δυνατόν να προκαλέσει αύξηση του τετράνυχου.
 Τονίζεται ότι θα πρέπει να αποφεύγονται γενικά οι μη αναγκαίοι ψεκασμοί, γιατί εξοντώνουν τα ωφέλιμα έντομα που έχουν τεράστια σημασία για την αντιμετώπιση των εχθρών του βαμβακιού.
Επιδίωξή της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης είναι,  να φτάσει ο Αύγουστος Αύγουστο με τους λιγότερους δυνατόν ψεκασμούς με εντομοκτόνα και συνεπώς με διασωσμένα τα ωφέλιμα έντομα και τότε να αξιοποιηθεί, αυτό το πολύτιμο κεφάλαιο των ωφέλιμων εντόμων για την αντιμετώπιση της δεύτερης γενιάς του σκουληκιού, που θα εμφανισθεί στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου και η οποία είναι καταστρεπτική ιδίως στις χρονιές που αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΨΕΚΑΣΜΩΝ ΜΕ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Οι παραγωγοί / χρήστες γεωργικών φαρμάκων, μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τα εγκεκριμένα σκευάσματα, δηλαδή τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, όπως αναφέρονται στην ηλεκτρονική βάση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης , Περιβάλλοντος και Ενέργειας (http: //www.minagric,gr//syspest/) ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στις ετικέτες στην ελληνική γλώσσα , για την αντιμετώπιση του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού ή κάθε άλλου εχθρού και ασθένειας.
Υπενθυμίζεται ότι η παράνομη εισαγωγή και χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων από άλλες χώρες απαγορεύεται και οδηγεί στην επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων.
Oι παραγωγοί πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον τρόπο και χρόνο εφαρμογής , καθώς και για την ασφαλή διαχείριση των κενών συσκευασίας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τόσο για την προστασία και ασφάλεια των ιδίων και των άλλων , όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος , εφαρμόζοντας προσεκτικά και χωρίς αποκλίσεις, όλες τις πληροφορίες και οδηγίες της ετικέτας και των αναγραφόμενων στη συσκευασία.
Επίσης να ακολουθούν και τις οδηγίες των υπευθύνων των καταστημάτων εμπορίας Γεωργικών Φαρμάκων ( φυτοπροστατευτικών προϊόντων)  να ειδοποιούν σχετικά τους μελισσοκόμους για την απομάκρυνση των κυψελών , όταν πρόκειται να ψεκάσουν εφαρμόζοντας τα αναγραφόμενα στην ετικέτα του γεωργικού φαρμάκου σχετικά με την προστασία των μελισσών .
H εφαρμογή των ψεκασμών να γίνεται την ώρα που δεν πετούνε οι μέλισσες, κατά τις απογευματινές ώρες κυρίως , μετά τη δύση του ηλίου.
Επίσης , όταν και αν χρειαστεί να γίνονται επαναληπτικές επεμβάσεις καλό είναι να γίνονται με σκευάσματα πάντα εγκεκριμένα , διαφορετικής δράσης και διαφορετικής χημικής ομάδας .
Οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής , της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης , στις συνθήκες της καλλιέργειας ,των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για λοιπούς χειρισμούς , τα οποία συμβάλλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας .
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 4 του άρθρου 20 του νόμου 4036/2012 (ΦΕΚ Α'8), από 26 Νοεμβρίου 2015, η πώληση γεωργικών φαρμάκων εγκεκριμένων για επαγγελματική χρήση περιορίζεται στα πρόσωπα που διαθέτουν το πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων. o Έχει τεθεί σε εφαρμογή η ψηφιακή υπηρεσία για τις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Για περισσότερες πληροφορίες, οι βαμβακοκαλλιεργητές μπορούν να απευθύνονται στους Γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου στα τηλέφωνα  2541 3 50191  και 2541 3 50189.
 Τηλεμοιότυπο : 2541 3 50269.

Πληροφορίες : Στεργιανόπουλος Νίκος- Κουγκούλη Ολυμπία