Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Εξαιρετικές διακρίσεις για Ξανθιώτες μαθητές στην Ολυμπιάδα Φυσικής

 Πολύ ευχάριστα για τον εκπαιδευτικό κόσμο ήταν τα νέα από το Μουμπάι της Ινδίας, όπου πραγματοποιήθηκε η 46η Ολυμπιάδα Φυσικής καθώς δυο από τους συνολικά πέντε μαθητές της ελληνικής αποστολής προέρχονταν από την Ξάνθη. Η Ζωή Τσαγκαλίδου από το ΑΞΙΟΝ και ο Φώτης Σιάμμενος από το 3ο ΓΕΛ Ξάνθης.

Μάλιστα η νεαρή μαθήτρια απέσπασε το βραβείο της Εύφημης Μνείας.
Ο ανταγωνισμός στην Ολυμπιάδα Φυσικής, όπως και στους αντίστοιχους των Μαθηματικών, της Χημείας και των υπολοίπων επιστημών ήταν εξαιρετικά μεγάλος. Πιο συγκεκριμένα, 384 μαθητές έλαβαν μέρος προερχόμενοι από 84 χώρες. Συνεπώς, το επίτευγμα των Ελλήνων μαθητών γίνεται ακόμα πιο σπουδαίο βάσει αυτών των αριθμών.
Η προετοιμασία της ελληνικής αποστολής κράτησε για μια εβδομάδα και έλαβε χώρα στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως επίσης και στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών στους Αμπελόκηπους. Εκεί, οι μαθητές προετοιμάστηκαν σε θέματα θεωρητικού και πειραματικού χαρακτήρα, στο επίπεδο που αρμόζει σε μια Ολυμπιάδα. Οι επιδόσεις των μαθητών μας ξεπέρασαν το αναμενόμενο, λόγω, κυρίως, των προβλημάτων μάθησης που υπάρχουν στα ελληνικά σχολεία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Ζωή Τσαγκαλίδου-Λύκειο ΑΞΙΟΝ Ξάνθης
Φώτης Σιάμμενος-3ο ΓΕΛ Ξάνθης
Φίλιππος Λυμπερόπουλος-Μπούνταλης-Κολλέγιο Αθηνών
Μενέλαος Παπαδόπουλος-4ο ΓΕΛ Λαμίας
Σπύρος Αντωνάτος-Κολλέγιο Αθηνών

Οι συνοδοί των μαθητών ήταν:
Γεώργιος Καλκάνης-Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Παναγιώτης Τσάκωνας-Δρ. Φυσικών Επιστημών/Εκπαιδευτικός
Ουρανία Γκικοπούλου-Δρ. Φυσικών Επιστημών και Γνωσιακής Επιστήμης/Εκπαιδευτικός
Τέλος, να σημειωθεί ότι η επόμενη Ολυμπιάδα φυσικής θα πραγματοποιηθεί το 2016 στη Ζυρίχη της Ελβετίας.