Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Αύριο η έκτακτη Συνέλευση των Δημάρχων της χώρας


Έκτακτη Γενική Συνέλευση Δημάρχων συγκαλείται αύριο, Πέμπτη, 9 Ιουλίου, και ώρα 11 το πρωί προκειμένου να αποτυπωθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της χώρας στη καθημερινή τους λειτουργία, ιδιαίτερα μετά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την αναστολή της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.
Ειδικότερα τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος είναι οι οι τρέχουσες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η αναστολή λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε κρίσιμους τομείς όπως ο τουρισμός και η επιχειρηματικότητα, τα προβλήματα χρηματοδότησης που έχουν δημιουργηθεί σε έργα και παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται στους Δήμους μας από ευρωπαϊκά προγράμματα, η μελλοντική βιωσιμότητα της λειτουργίας κρίσιμων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών των Δήμων, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ καθώς και η  διασφάλιση της ύπαρξης ενός αποτελεσματικού δικτύου κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Στη Γενική Συνέλευση θα διατυπωθούν προτάσεις οι οποίες θα προωθηθούν στην Κυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να μετουσιωθούν σε πολιτικές  που θα δίνουν διεξόδους στις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις, θα στηρίξουν την απασχόληση, θα διευκολύνουν τη λειτουργία των Δήμων και θα υποστηρίζουν το ανθρωπιστικό τους έργο.

«ΠΑΓΩΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ»
«Πάγωσαν τα πάντα από την στιγμή που είναι κλειστές οι τράπεζες, έχουμε προμήθειες σε εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να πάρει εγγυητικές» αναφέρει ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, επισημαίνοντας πως «ό,τι αφορά τις τράπεζες προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε αλλά δεν τα καταφέρνουμε.»
«Μεταφέραμε ακόμη και ημερομηνίες δημοπρασίας, εκτιμώντας ότι θα ανοίξουν κάποια στιγμή οι τράπεζες» συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε πολλά ζητήματα με τις προμήθειες, γιατί για να πάρουν τα εμπορεύματα οι προμηθευτές μας, οι δικοί τους προμηθευτές τους ζητούν μετρητά. Εμείς τους πιστώνουμε μέσω e-banking τους λογαριασμούς αλλά αυτοί δεν μπορούν να τα εισπράξουν από τις κλειστές τράπεζες.»
«Οι επιχειρήσεις έχουν τεράστιο ζήτημα, ο εμπορικός κόσμος καταρρέει. Μπορεί αυτό να μην οφείλεται στον δήμο, αλλά δεν μπορώ να το αγνοήσω γιατί είναι κομμάτι της πόλης μου. Είναι πρωτόγνωρη η κατάσταση» αναφέρει ο κ Δημαρχόπουλος, τονίζοντας ότι «όσο πιο γρήγορα τελειώσει η ιστορία, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουμε να ξαναμπούμε στους ρυθμούς της καθημερινότητας.»
Μάλιστα όπως σημειώνει «ο Δήμος Ξάνθης, ζει σήμερα, αυτό που ζουν οι οικογένειες, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, εμπορικές και τουριστικές. Απευχόμαστε τα χειρότερα, αλλά πρέπει να επισημάνουμε ότι ήδη έχει γίνει φοβερή ζημιά.»