Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Αλαλούμ με το καθεστώς του ΦΠΑ των φροντιστηρίων


Χαμός επικρατεί στις τάξεις των φροντιστών, αλλά και των γονέων αναφορικά με το καθεστώς του ΦΠΑ που θα επικρατήσει. Η αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με το αν τα φροντιστήρια θα υπαχθούν στο «πάγωμα» του ΦΠΑ ή αν θα υποχρεούνται να κόβουν αποδείξεις με 23% ΦΠΑ, οδηγεί σε νευρική κρίση γονείς και φροντιστές.

Σε επικοινωνία της ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ με φροντιστές της Ξάνθης, είναι προφανής η δυσκολία που επικρατεί στις τάξεις των φροντιστών, καθώς όπως μας λένε «παρατηρούνται περιπτώσεις όπου γονείς αρνούνται να γράψουν τα παιδιά τους στα φροντιστήρια καθώς πιστεύουν ότι δεν εξαιρούμαστε από την επιβολή του ΦΠΑ, ενώ στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει αυτό».
Επίσης, γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει αισθητή μείωση εγγραφών στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, ενώ στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στις δυο πρώτες τάξεις του Λυκείου, καθώς τα παιδιά που θα φοιτήσουν φέτος στην τρίτη Λυκείου αναγκάζονται να πάνε σε φροντιστήρια μιας και «δεν έχουν και άλλη επιλογή» σύμφωνα με τους φροντιστές.
Τη λύση σε αυτό το....χάος αναμένεται να τη φέρει το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς είναι πολύ πιθανό να προσφύγουν εκεί οι φροντιστές με το σκεπτικό ότι η επιβολή του ΦΠΑ 23% είναι αντισυνταγματική και πλήττει το δικαίωμα στην εκπαίδευση.
Μέχρι τότε όμως, «τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης/ξένων γλωσσών, όπως επίσης και τα ιδιωτικά σχολεία είναι υποχρεωμένα να εκδίδουν αποδείξεις με ΦΠΑ 23%.»