Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Στο αποκορύφωμα οι Γιορτές Παλιάς Πόλης. Όλα κυλούν ομαλά.


Δύο μόνο ημέρες έχουν απομείνει, μέχρι την ολοκλήρωση των Γιορτών Παλιάς Πόλης και η πόλη με τα χίλια χρώματα, δεν σταματά να «γεμίζει» καθημερινά, με Ξανθιώτες και επισκέπτες όμορων και άλλων νομών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πληθυσμού που επισκέφθηκε την Ξάνθη, είναι το γεγονός ότι, η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ συνομίλησε με ξενοδόχους της πόλης, οι οποίοι ανέφεραν επακριβώς, ότι «δεν έχει μείνει ούτε …ράντζο».

«ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ»
Σημείο σταθμός όμως για τις εκδηλώσεις αποτελεί η αποψινή βραδιά κατά την οποία ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου θα χαρίσει το κοινό μια μοναδικές στιγμές, με αξέχαστα κομμάτια του.
Όλη η εβδομάδα εξελίχθηκε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα παρατράγουδα, κάτι που επιβεβαιώνει και ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ξάνθης Πασχάλης Λύρατζης.
«Μέχρι στιγμής όλα πάνε καλά. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ούτε όμως και ακρότητες Υπήρξαν βέβαια κάποιες διαμαρτυρίες από τους κατοίκους της Παλιάς Πόλης, ωστόσο οι πολιτιστικοί σύλλογοι συμμορφώθηκαν και έτσι όλα πλέον εξελίσσονται ομαλά» αναφέρει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «φέτος μάλιστα καταφέραμε να κλείσουμε τους δρόμους και για τα μηχανάκια στην Παλιά Πόλη και έτσι κανένας πεζός δεν κινδυνεύει, ούτε στο ελάχιστο. Πιστεύουμε ότι σήμερα και αύριο θα κορυφωθεί η κίνηση, αφού μικροί και μεγάλοι, Ξανθιώτες και επισκέπτες, θα προσέλθουν στην πλατεία Μητροπόλεως για να απολαύσουν από κοντά τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.»

«ΕΧΕΙ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»
Ικανοποιημένοι είναι σε ένα επίπεδο και οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης, οι οποίοι βλέπουν σημαντική βελτίωση της κατάστασης, χρόνο με το χρόνο, αναφορικά τουλάχιστον με το γεγονός ότι στη συνείδηση πολλών έχει εντυπωθεί πως πρόκειται για έναν διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό, τον οποίο έχουμε χρέος όλοι να προστατεύουμε, ανεξάρτητα αν ζούμε εκεί ή όχι.
«Τόσα χρόνια ο θεσμός αυτός των Γιορτών Παλιάς Πόλης έχει καταξιωθεί. Από τη στιγμή που έρχεται τόσος κόσμος στα σοκάκια της, σαφώς και θα δημιουργούνται προβλήματα» αναφέρει ο Πρόεδρος του συλλόγου των κατοίκων του οικισμού, Αντώνης Πασχάλης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «τα τελευταία χρόνια προοδευτικά, κατάλαβαν οι σύλλογοι πρώτα από όλα ότι πρέπει να αυτοδεσμεύονται ως προς το ωράριο λειτουργίας, ενώ έχει βελτιωθεί σημαντικά και το καθεστώς υγιεινής.»
«Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει όχληση στους κατοίκους, αλλά αυτή είναι υποφερτή» συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «σαφώς και δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, αλλά προσπάθειες να βελτιωθεί η κατάσταση ακόμη περισσότερο.»
Κλείνοντας όπως σημείωσε «οι κάτοικοι υπομένουν αυτή την κατάσταση, γιατί εξάλλου πρόκειται για μια εβδομάδα, ενός θεσμού. Το πρόβλημά μας λοιπόν δεν είναι αυτή η εβδομάδα, αλλά η πίεση που δέχεται ο οικισμός από την καθημερινή νυχτερινή ζωή. Για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, γίνονται αμοιβαίες υποχωρήσεις.»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΝ…ΔΡΑΣΕΙ
Από την πλευρά τους τώρα οι πολιτιστικοί σύλλογοι δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και αυτοί από την κίνηση και φροντίζουν να διασκεδάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους παραβρισκόμενους, ο κάθε ένας με τον δικό του τρόπο και με το δικό του ξεχωριστό στοιχείο.
Εβρίτες, Απαράδεκτοι, Κατασκηνωτές, Διόνυσος, Κάβειροι, Άνοιξη, Σπάρτακοι, Ατίθασοι, Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης, Θρακιώτες Χρυσούπολης, Φίλοι, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Μικρασιάτες, Οδρύσσες, Βίστωνες, Αναποφάσιστοι, Φ.Ε.Ξ, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Εργαζόμενοι στη ΣΕΚΕ, ΠΑ.ΚΕ.ΘΡΑ, Σαρακατσάνοι, Σύλλογος Ποντίων Νομού Ξάνθης, Άτλας Σελίνου, Βάτραχοι, Αμφέραος, Θράκη, Ξενιτεμένοι, Σύλλογος Φοιτητών «Γέφυρα», Τραντέλλενες, Νεολαί®α, «Δήμητρα Δαφνώνος» και Πρωτοπόροι Λεύκης, «στήνουν» τραπεζοκαθίσματα και περιμένουν μικρούς και μεγάλους, φροντίζοντας να τους χαρίσουν κέφι, χορό και μοναδικές στιγμές και βέβαια όλα αυτά στην προσπάθειά τους να «γεμίσει» το ταμείο τους, για τις ημέρες των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών και για τη συμμετοχή τους στην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση.
Πέρα όμως από την διασκέδαση, αξίζει να αναφέρουμε την ασφάλεια και υγεία των πολιτών, αγαθά, για τα οποία φροντίζουν, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομείο και βέβαια ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, που βρίσκεται πάντα σε πολλά σημεία της πόλης, προσφέροντας τις πρώτες βοήθειες σε όποιον και αν τις χρειαστεί.
ΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
«Καθόλη την εβδομάδα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, επικρατεί ησυχία» αναφέρει ο Διοικητής του Αθανάσιος Πάσχου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «το προσωπικό του ΕΚΑΒ βρίσκεται πάντα στη διάθεση του κόσμου, προκειμένου να μεταφέρει οποιαδήποτε στιγμή, όποιον έχει ανάγκη.»
«Γενικά οι Γιορτές Παλιάς πόλης, δεν έχουν καμία σχέση με τα καρναβάλια για παράδειγμα, όπου εκεί τα περιστατικά μέθης είναι πολλά. Σε αυτές τις εκδηλώσεις, πρώτα από όλα το ποτό συνδυάζεται με το φαγητό, ενώ ως επι τω πλείστον, λόγω καλοκαιριού, τα ποτά που καταναλώνονται είναι κυρίως μπύρες. Συνεπώς είναι πιο δύσκολο να επέλθει σε κάποιον η κατάσταση της μέθης. Μέθη την οποία συναντά κανείς πιο εύκολα κατά τη διάρκεια των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών, αφού λόγω χειμώνα, καταναλώνονται ρετσίνες και κρασιά, ποτά τα οποία φέρνουν πιο εύκολα την μέθη.»

ΗΣΥΧΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΧΑΙΑ
Ησυχία όμως επικράτησε και στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ξάνθης καθώς και στο τμήμα της Τροχαίας, αφού οι οδηγοί σέβονται τις εντολές των οργάνων και συνεπώς αποφεύγονται τα ατυχήματα και τα…παρατράγουδα.
Άλλωστε η παρουσία των αστυνομικών, ήταν και θα είναι συνεχής, ειδικότερα αυτό το διήμερο κατά το οποίο κορυφώνονται οι εκδηλώσεις.

ΛΙΓΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΕΣ
Με ανιδιοτέλεια και απέραντη αγάπη προς τον συνάνθρωπο, προσφέρουν απλόχερα τις πρώτες βοήθειες σε όποιος τις χρειαστεί, οι άνθρωποι του Σώματος Ελλήνων Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ξάνθης, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι οποίο, ανά ομάδες, «ξεχύνονται» ανάμεσα στο πλήθος και επικοινωνώντας με την «βάση» τους που βρίσκεται στην πλατεία Μητροπόλεως, αναλαμβάνουν κάθε περιστατικό ζάλης, μέθης ή τραυματισμού, σε πρώτο επίπεδο και μέχρι ο άνθρωπος να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο του νοσοκομείου εάν αυτό χρειαστεί.
Βέβαια και εκεί, όπως πληροφορηθήκαμε από τον Αρχηγό του Σώματος Ζεκή Μεμέτ Αλή, «τα πράγματα είναι ήσυχα και η παρουσία των εθελοντών, θα συνεχίσει μέχρι να αποχωρήσει και ο τελευταίος άνθρωπος, την τελευταία ημέρα των Γιορτών, ασφαλής στο…σπίτι του.»
Πρόκειται για ανθρώπους που αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, τόσο για τον συντονισμό τους, τη συνεργασία τους με το Νοσοκομείο, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όσο και για την προσφορά τους στον συνάνθρωπο, χωρίς κανένα αντάλλαγμα.