Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Οι Ξανθιώτες RoboSpecialists που έκαναν περήφανους όλους τους Έλληνες

Και εκεί που πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι όσο περνά ο καιρός, τόσο τα πράγματα «σκοτεινιάζουν» και δεν υπάρχει κανένα «φως» στον ορίζοντα, το «φως» αυτό έρχεται και μάλιστα από μαθητές Λυκείου που έκαναν για πρώτη φορά περήφανη όλη την Ελλάδα, αλλά δυο φορές περήφανη την Ξάνθη αφού κατάφεραν να βγουν πρώτοι σε πανελλαδικό και δεύτεροι σε παγκόσμιο επίπεδο.Ο λόγος για τους RoboSpecialists, την ομάδα ρομποτικής του 1ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης, οι οποίοι κατάφεραν να διακριθούν και να φέρουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το δεύτερο παγκόσμιο μετάλλιο στον διαγωνισμό Ρομποτικής που διεξήχθη στο Κατάρ μαζί με 3000 ακόμη μαθητές από 50 συνολικά χώρες. Οι Ξανθιώτες μαθητές διακρίθηκαν στο... ρομποτικό ποδόσφαιρο.
«Είναι ηθική ανταμοιβή μια τέτοια διάκριση» εξηγεί στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ο υπεύθυνος της ομάδας ρομποτικής, καθηγητής πληροφορικής του 1ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης, Θανάσης Μπαλαφούτης, επισημαίνοντας ότι «ο κόπος δεν πήγε χαμένος.»
«Κάθε Κυριακή εδώ και τρία χρόνια, γινόταν συστηματικά η προπόνηση των παιδιών. Όλα ξεκίνησαν με πρωτοβουλία δική μου, όταν είχα ακούσει ότι υπάρχουν και σεμινάρια, αλλά και kit ρομποτικής για μαθητές. Με την συμπαράσταση λοιπόν του διευθυντή του σχολείου και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τα χρήματα και να τα αγοράσουμε.»
«Συνολικά κάθε χρονιά εκπαιδεύαμε εννέα μαθητές και γενικά συμμετείχαμε σε πανελλήνιους διαγωνισμούς χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, αλλά μετά από την συσσώρευση γνώσεων τριών ετών, ο κόπος μας απέδωσε καρπούς καταφέρνοντας να κατακτήσουμε την πρώτη θέση πανελλαδικά και την δεύτερη θέση παγκόσμια» συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «εκεί μετά από σκληρούς αγώνες και προβλήματα τα παιδιά κατάφεραν να πάρουν το ασημένιο μετάλλιο,, που στην ουσία είναι και το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο για την χώρα μας.»
«Οι αντίπαλες ομάδες, ήταν από χώρες τεχνολογικά ανεπτυγμένες, οπότε ο άθλος μας ήταν διπλός. Ανταγωνιστήκαμε μαθητές που χρόνια ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό» τονίζει ο κ. Μπαλαφούτης, σημειώνοντας ότι «πλέον προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν σύλλογο ρομποτικής στην πόλη της Ξάνθης, ώστε να ανοίξει αυτός ο κύκλος και τα παιδιά όχι μόνο να διδάσκονται την ρομποτική αλλά και να μπορούν όσοι θέλουν να κάθονται εκεί και να αξιοποιούν τον ελεύθερό τους χρόνο.»
Να σημειώσουμε ότι πέρα από τις Κυριακές, η προπόνηση των RoboSpecialists γινόταν και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ λίγο πριν το μεγάλο διαγωνισμό, συνεχιζόταν ακόμη και κατά τις βραδινές ώρες.
Κόποι οι οποίοι ανταμείφθηκαν, με τα παιδιά αυτά της Ξάνθης να κάνουν περήφανους όχι μόνο εμάς αλλά και όλους τους υπόλοιπους Έλληνες.
Εμείς δεν έχουμε παρά να τους συγχαρούμε θερμά για το αποτέλεσμα και να τους ευχηθούμε να συνεχίσουν δυναμικά την πορεία τους στα μαθήματα και να καταφέρουν να υλοποιήσουν ό,τι πραγματικά επιθυμούν.