Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός μιλά για τους Τρεις Ιεράρχες στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου και ώρα 19:00 µ. µ. η Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου σε συνεργασία µε το Ίδρυµα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης πραγµατοποιεί εκδήλωση µε την ευκαιρία της εορτής των Αγίων Τριών Ιεραρχών µε οµιλητή τον Οµότιµο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ελλογιµώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Μεταλληνό, ο οποίος θα δώσει διάλεξη µε θέµα, «Η ελληνορθόδοξη παιδεία κατά τους Τρείς Ιεράρχες και οι σηµερινοί εκπαιδευτικοί πειραµατισµοί» 
Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1940 και περάτωσε εκεί την εγκύκλιο παιδεία του (1958). Σπούδασε κλασσική φιλολογία (1964-1967) στο Πανεπιστήµιο Αθηνών από όπου έλαβε τα πτυχία θεολογίας και Φιλολογίας. 
Μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, (1963-1965), διορίστηκε επιστηµονικός βοηθός στην έδρα Πατρολογίας και το 1969 µετέβη για µεταπτυχιακές σπουδές στην τότε ∆υτική Γερµανία (Βόννη και Κολωνία), όπου έµεινε µέχρι το 1975. Ενδιάµεσα έκανε σπουδές και έρευνες αρχειακές στην Αγγλία. Το 1971 εισήλθε στις τάξεις του κλήρου στη Γερµανία και έγινε διδάκτωρ Θεολογίας (Αθήνα) και Φιλοσοφίας – Ιστορίας (Κολωνία). Από το 1984 καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών διδάσκοντας 'Ιστορία του Πνευµατικού Βίου κατά την µεταβυζαντινή περίοδο', 'Ιστορία και Θεολογία της Λατρείας' και 'Βυζαντινή Ιστορία'.
 ∆ιετέλεσε Κοσµήτωρ της Θεολογικής Σχολής από 1/9/2004 έως 31/8/2007, οπότε και αφυπηρέτησε, διατελών πλέον ως Οµότιµος Καθηγητής. Την ποιµαντική του δραστηριότητα αναπτύσσει στον πανεπιστηµιακό Ναό του Αγίου Αντίπα στο χώρο της Οδοντιατρικής Σχολής. Το 2015 βραβεύτηκε µε το Μακεδονικό Βραβείο για το συνολικό του έργο. Η εκδήλωση θα πραγµατοποιηθεί στο Πολιτιστικό Πολυχώρο της καπναποθήκης Π, στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη