Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση «Η Μικρασιατική Καταστροφή στις Κυπριακές Εφημερίδες»


Το Σαββάτο 27 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 7:30 πραγματοποιήθηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης, τα εγκαίνια της έκθεσης : «Η Μικρασιατική Καταστροφή στις Κυπριακές Εφημερίδες». Την έκθεση διοργανώνει ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Ξάνθης σε συνεργασία με το Σύλλογο Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες», με την στήριξη και χορηγία του Δήμου Ξάνθης και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη. 

Μια έκθεση αποτελούμενη από 250 αντίγραφα πρωτοσέλιδων εφημερίδων της Κύπρου του 1922, όπου καταγράφονται αρχικά οι νίκες του ελληνικού στρατού και στη συνέχεια η ήττα και η αποχώρηση, με αποκορύφωμα τον σφαγιασμό, την ταπείνωση και την εκδίωξη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τις ορδές των μπουλουκιών του Αττατούρκ και του επίσημου τουρκικού κράτους. Μεγάλη έκταση δίνεται στις δημοσιεύσεις για την υποδοχή των Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας στο αποικιοκρατούμενο τότε νησί της Κύπρου μας και στην συνεχή άρνηση των Βρετανικών κατοχικών αρχών για την αποβίβαση Ελλήνων προσφύγων, από φόβο μην μεταβληθεί ο αριθμός των Ελλήνων στο νησί και τους χαλάσει ο συσχετισμός με τους Τουρκοκύπριους. 




Σημαντικές είναι οι επισημάνσεις που αναρτώνται από το ομώνυμο βιβλίο του Δρ. Ανδρέα Σοφοκλέους, δημιουργού της έκθεσης.
Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος της πόλης μας Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Σωφρόνιος ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννης Δρεμσίζης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μαρίνος Σδρεβάνος , εκπρόσωπος του Στρατηγού του Δ!ΣΣ, ο πρόεδρος των Αποστράτων Αξιωματικών στρατού Παράτημα Ξάνθης κ. Γεώργιος Γεωργιάδης, και πλήθος άλλων αρχών και πολιτών.
Την όλη εκδήλωση λάμπρυναν 4 ωραιότατα κορίτσια από το Σύλλογο Μικρασιατών Ξάνθης, αλησμόνητες πατρίδες με τις παραδοσιακές τους φορεσιές.