Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Τεράστια τα ποσοστά της ανεργίας στο Νομό Ξάνθης. Κόμματα και φορείς, μιλούν στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Τεράστια, σε σχέση με πανελλαδικό επίπεδο είναι τα ποσοστά της ανεργίας στο Νομό Ξάνθης η οποία, επίσημα τουλάχιστον φτάνει το 40%, χωρίς σε αυτό βέβαια να υπολογίζονται οι μη εγγεγραμμένοι άνεργοι, αλλά και οι προσφάτως απολυμένοι συμπολίτες μας.
Φορείς και εκπρόσωποι κομμάτων, μιλούν στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ για την τραγική αυτή κατάσταση στο Νομό Ξάνθης, που σε κάποιες περιοχές, όπως στο Δήμο Μύκης για παράδειγμα φτάνει μέχρι και το 50%.


«45% Η ΑΝΕΡΓΙΑ, ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ»
«Η ανεργία στο νομό Ξάνθης ξεπερνά το 45% και όχι το 40%, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συνεχώς και σε καθημερινή βάση σχεδόν υπάρχουν απολύσεις» αναφέρει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Άγγελος Μπεμπεκίδης, επισημαίνοντας ότι «τα ποσοστά ανεργίας στο νομό Ξάνθης θα συνεχίζουν να προχωρούν και να μεγαλώνουν. Ας ελπίσουμε ότι οι κύριοι της Κυβέρνησης θα αναστρέψουν όλο αυτό το κλίμα. Προς το παρόν πάντως τα πράγματα είναι «χάλια.»

«ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ»
«Η ανεργία στο νομό Ξάνθης δυστυχώς εδώ και χρόνια είναι από τις μεγαλύτερες πανελλαδικά και στην Περιφέρεια (πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά ακόμη) αλλά το χειρότερο είναι ότι στο νομό έχουν κλείσει βιομηχανίες και έχουν μείνει άνεργοι πολλοί συμπολίτες μας» αναφέρει ο Βουλευτής Ξάνθης Γρηγόρης Στογιαννίδης, επισημαίνοντας ότι «όλα αυτά όξυναν το πρόβλημα και πανελλαδικά.
Από εδώ και πέρα πρόθεσή μας είναι να υπάρχει η δυνατότητα να επαναλειτουργήσει για παράδειγμα η «ΝΤΙΑΝΑ» που έκλεισε, αλλά ο εξοπλισμός υπάρχει. Θα κοιτάξουμε αν υπάρχουν διαθέσεις από επενδυτές να την αγοράσουν. Βεβαίως όμως αυτό που θα μας ενδιαφέρει είναι να προσληφθούν οι τότε εργαζόμενοί της (εάν το επιθυμούν και οι ίδιοι φυσικά) και να αποκτήσουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα.»
«Θα πρέπει να μεσολαβήσουμε ως πολιτικοί και ως κυβέρνηση και να ζητήσουμε να μπει γραπτά ο όρος αυτός να επαναπροσληφθούν πρώτα οι τέως εργαζόμενοι και έπειτα νέοι» συνεχίζει ο ίδιος σημειώνοντας ότι «ένα άλλο θέμα που θα μπορούσε να δώσει θέσεις εργασίας στην Ξάνθη είναι να καλλιεργηθούν ζαχαρότευτλα και η ΕΒΖ να γίνει τόπος συγκέντρωσης και από εκεί να στέλνονται για επεξεργασία. Αυτά είναι άμεσες προτεραιότητες. Βέβαια στο ΕΣΠΑ του 2016 θα δούμε όλες τις δυνατότητες που μπορεί να δώσει αυτό για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στο νομό μας.»

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ»
«Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα. Αυτό το ξέρουμε όλοι. Ειδικότερα στην νεολαία η ανεργία φτάνεις το 60%» αναφέρει ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γιώργος Χατζηθεοδώρου, επισημαίνοντας ότι «νομίζω ότι έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που επετεύχθη θα είναι το πρώτο εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μπορέσει να ορθοποδήσει οικονομικά η χώρα, μετά και την μεγάλη συζήτηση που έγινε για το δημόσιο χρέος και αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για νέες επενδύσεις.»
«Το 2015 είχαμε εισροή εσόδων γύρω στα 6 δις σε αντιδιαστολή με το 2014 που είχαμε 20 δις εκροών. Αυτό δείχνει ότι έχουμε μεταστροφή του οικονομικού κλίματος, αρχίζουν και μπαίνουν σε τάξη τα οικονομικά και μέσα στο 2016 θα έχουμε και εξασφαλισμένες θέσεις εργασίας» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά για αυτή την μεταστροφή αγωνίζεται όλο το επιτελείο της Κυβέρνησης, ενώ παράλληλα υπάρχουν διορισμοί στην υγεία και από το επόμενο έτος και στην παιδεία. Διορισμοί που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε.»


«ΜΕΣΟΒΕΖΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
«Είναι ένα θέμα που μαστίζει τον τόπο, αλλά είναι θέμα υλοποίησης της κυβέρνησης αυτών που έταξε για να την μειώσει» αναφέρει ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης Γιώργος Ιγνατιάδης, επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς τα πεντάμηνα και τα οκτάμηνα, είναι μεσοβέζικες λύσεις και το πρόβλημα με την ανεργία λύνεται με την ανάπτυξη και την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής.»


«…ΑΣ ΜΗΝ «ΤΡΩΜΕ»ΤΟ «ΠΑΡΑΜΥΘΙ»ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ»
«Τα έχουμε πει αυτά σαν ποτάμι εμείς. Αυτό που έχω να πω είναι ότι λέμε μονίμως εδώ και δυο χρόνια ότι κατά τη διάρκεια των επτά χρόνων κρίσης και μνημονίων, έχουν ειπωθεί και έχουν γίνει πρωτοφανή πράγματα. Τίποτε όμως δεν έχει γίνει αναφορικά με την ανεργία» αναφέρει ο συντονιστής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ στην Ξάνθη Άρης Σαββίδης, επισημαίνοντας ότι «η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με voucher και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ας μην «τρώμε» το παραμύθι των επενδύσεων. Είναι λυπηρό να μην έχει γίνει τίποτε αναφορικά με την ανεργία. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που «διαχειρίστηκαν» αυτά τα επτά χρόνια της κρίσης την κατάσταση, αγνοούν τον παράγοντα ευημερίας. Αν δεν δουλεύει κάποιος δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο. Και δυστυχώς προυποθέσεις για ανατροπή της κατάστασης αυτής δεν υπάρχουν.»
«ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΤΙΣ….ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ»
«Δυστυχώς φρόντισαν κάποιοι τόσα χρόνια να κλείσουν τα εργοστάσια και να στείλουν τον μισό κόσμο για δουλειά στο εξωτερικό, ενώ οι άλλοι μισοί είναι άνεργοι και ζουν με τις συντάξεις των γονέων και των παππούδων τους» αναφέρει ο Γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Χρήστος Καπαγερίδης, σημειώνοντας ότι «όσο συνεχίζεται το μνημόνιο δεν υπάρχει φως.»
«ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΤΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΝΤΑΜΗΝΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ…»
«Είναι πράγματι τραγική η κατάσταση με την ανεργία στο νομό, παρότι τα επίσημα νούμερα δεν…«αγγίζουν» την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα και η καθημερινότητα δείχνει πολύ υψηλότερα ποσοστά» αναφέρει ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, επισημαίνοντας ότι «εκτιμούμε ότι η περιοχή της Θράκης γενικότερα θα πρέπει από πλευράς πολιτείας να προσεχθεί ιδιαίτερα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το οξύ πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί διαχρονικά, να δοθούν κίνητρα στην περιοχή και στον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο.»
«Επίσης η κυβέρνηση και αυτό είναι ΑΙΤΗΜΑ, θα πρέπει το μέτρο της παράτασης των συμβάσεων 8μήνου για ένα χρόνο, μέχρι τις 31-12-2016, να το επεκτείνει και για τις συμβάσεις των 5 μηνών και ειδικότερα τις συμβάσεις των υπηρετούντων στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, εξυπηρέτησης δηλαδή των πολιτών γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, πολλές από τις υπηρεσίες αυτές, να αδυνατούμε αύριο να τις «εξυπηρετήσουμε» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «ίσως αν δεν δοθεί παράταση να φτάσουμε στο σημείο να τις….«αναστείλουμε» τις υπηρεσίες μας μη έχοντας την δυνατότητα να τις εξυπηρετήσουμε.»

«ΑΙΤΙΑ Η ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ»
«Το πρόβλημα με την ανεργία είναι πολύ μεγάλο και κύρια αιτία είναι η αποβιομηχάνιση της περιοχής. Δυστυχώς τα μόνα προγράμματα πρόσκαιρης βέβαια εργασίας είναι τα πεντάμηνα, συνεπώς το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει και να μεγαλώνει, αφού στην ουσία στην δική μας περιοχή, υπάρχουν μόλις δύο εργοστάσια, που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων» επισημαίνει, σχολιάζοντας την κατάσταση με την ανεργία στο Νομό Ξάνθης, ο Δήμαρχος Αβδήρων.

«ΣΤΟ….50% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΥΚΗΣ»
«Η Ανεργία πανελλαδικά μπορεί να είναι στο 27%, στο νομό Ξάνθης στο 40%, αλλά ειδικότερα στο Δήμο Μύκης, μπορούμε να πούμε ότι φτάνει και το…50% και θα μπορούσε να ήταν και περισσότερο, αλλά χάρις σε δουλείες του εξωτερικού δεν είναι» αναφέρει ο Δήμαρχος Μύκης Καπζά Τζεμήλ, επισημαίνοντας ότι «πολλοί οικοδόμοι, δημότες Μύκης, εκτός από τις γνωστές σε όλους χώρες του εξωτερικού, έχουν φύγει ακόμη και στο…Κατάρ.»
«Αυτό δεν είναι λύση στην ανεργία. Δεν βοηθάει καθόλου, ούτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ούτε τον τόπο, να βρεθεί κάποιο κίνητρο ανάπτυξης» συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει ο κόσμος να μείνει εδώ, να καλλιεργήσει και κάτι να εξάγει. Υπάρχει ο καπνός, η κτηνοτροφία ακόμη και το τσάι, το ζήτημα όμως είναι μια οικογένεια να έχει ένα καλό εισόδημα για να μείνει στον τόπο.»
«Υπάρχει μια προσπάθεια να παραμείνουν στον τόπο τους οι περισσότεροι δημότες, αλλά αυτό μέχρι στιγμής δεν αποδίδει. Εύχομαι ότι στο μέλλον θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα« τονίζει ο Δήμαρχος Μύκης, σημειώνοντας ότι «με την ευκαιρία των εορτών θα ήθελα να απευθυνθώ σε όλους τους δημότες να ξέρουν ότι είμαστε πάντα δίπλα τους, με όποια μέσα, και με όποια οικονομική κατάσταση και απλά ζητούμε την κατανόησή τους, γιατί δεν εξαρτώνται όλα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρειάζεται υπομονή και στήριξη γιατί το πρόβλημα είναι κοινό και θα το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί.»
«ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΛΜΗΡΕΣ ΤΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ»
«Αν δεν σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση, αν η κυβέρνηση δεν κάνει αυτά που πρέπει να κάνει και αν δεν γίνουν οι αναγκαίες και τολμηρές τομές δεν βλέπω «φως» αναφορικά με την αντιμετώπιση της ανεργίας» αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να υπάρξει πρώτα από όλα τραπεζικό σύστημα, όπως σε όλη την δυτική Ευρώπη. Δεν είναι δυνατόν στη Συρία, εν μέσω τέτοιας κατάστασης να λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα και στην Ελλάδα να μην λειτουργεί. Είναι τραγικό.
Θα πρέπει επίσης να μειωθεί η γραφειοκρατία που γίνεται μεγαλύτερη και δεν έχει πολλές φορές καμία χρησιμότητα και κυρίως να αποδίδεται η δικαιοσύνη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν δεν γίνουν πρώτα όλα αυτά και άλλα πολλά που πρέπει να γίνουν, μην περιμένετε να μειωθεί ούτε η ανεργία.»