Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Με υγιείς ισολογισμούς «κλείνει» η χρονιά για Δήμους και Αντιπεριφέρεια Ξάνθης


Με έναν υγιή ισολογισμό, τουλάχιστον με βάση την δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, κλείνει οικονομικά η χρονιά για τους Δήμους του Νομού Ξάνθης, αλλά και για την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, όπως επισημαίνουν μιλώντας στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ οι Δήμαρχοι αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης.
Παρά τα πενιχρά χρήματα που έλαβαν, παρά το γεγονός ότι πολλά από αυτά που υποσχέθηκε η κυβέρνηση δεν δόθηκαν, το 2015 τελειώνει με ένα αρκετά καλό οικονομικό επίπεδο και με σωστή διαχείριση των όποιων πόρων για τους Δήμους της Ξάνθης, κανένας από τους οποίους ευτυχώς δεν βρίσκεται στους λεγόμενους «κόκκινους.»

«ΑΝΤΕΧΕΙ» ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
«Ολοκληρώνεται το σύνολο των έργων τα οποία ήταν σε εκκρεμότητα. Παρότι υπάρχει γενικότερη δυσκολία αναφορικά με τους πόρους στην αυτοδιοίκηση, παρότι υπάρχει τρομερή έλλειψη προσωπικού, ο Δήμος και εννοώ και τους εργαζόμενους σε αυτό, υπερβάλλουν προκειμένου να ανταποκριθεί ο Δήμος στις απαιτήσεις και στις αρμοδιότητές του» αναφέρει ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, επισημαίνοντας ότι «σήμερα όλο το κράτος, όλες οι παροχές προς τους πολίτες και τους δημότες, εξυπηρετούνται μέσα από τους Δήμους. Δεν είναι δυνατόν όλα αυτά να γίνονται χωρίς τους απαραίτητους πόρους.»
Παρόλα αυτά, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος «ο Δήμος Ξάνθης χωρίς να περικόψει τις ανελαστικές δαπάνες, προχωρά μειώνοντας δραστικά τις μη απαραίτητες και αξιοποιώντας κάθε μέσο προκειμένου να ανταποκριθεί στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα για να μην λείψει τίποτα από την πόλη.»
«Δεν είμαστε Δήμος ο οποίος ανήκει στους «κόκκινους» τονίζει με έμφαση ο Δήμαρχος Ξάνθης, σημειώνοντας ότι «ο Δήμος Ξάνθης αντέχει και σήμερα και όχι μόνο δεν αυξάνει τα τέλη του αλλά παρεμβαίνει στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με μειώσεις σε αυτά, με πρόσφατη την απαλλαγή δημοτικών τελών σε ΑμεΑ με άνω των 80% αναπηρία προσπαθώντας να ανακουφίσει ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Παράλληλα αξιοποιεί κάθε μέσο και κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, είτε τομεακό, είτε ευρωπαϊκό, είτε περιφερειακό, προκειμένου να ανταποκριθεί στο ρόλο του.»




ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΒΔΗΡΩΝ
«Ο Δήμος Αβδήρων κάθε χρονιά έχει διαθέσιμα χρήματα αρκετά για να ανταπεξέλθει στα έξοδα και να κάνει και διάφορα έργα» αναφέρει ο Δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης, σημειώνοντας ότι «μπορούμε άνετα να καλύπτουμε τα έξοδα και να προγραμματίσουμε και άλλα έργα, έχοντας έναν υγιή ισολογισμό.»


ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΤΕΛΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΕΙΡΟ
Καλά όμως αναφορικά με τα οικονομικά φαίνεται να είναι τα πράγματα και στο Δήμο Τοπείρου, με τον Δήμαρχο του οποίου δεν καταφέραμε να μιλήσουμε και ο οποίος μάλιστα μόλις πρόσφατα, «αναλογιζόμενος τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες τις οποίες διανύουμε και προς ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού, των Δημοτών προέβη σε μείωση των τελών ύδρευσης, σύμφωνα με την ετήσια κατανάλωση ποσίμου ύδατος σε 20%, ενώ παράλληλα ο Δήμος υλοποίησε και πολλά έργα σε διάφορες περιοχές του Τοπείρου.»

«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΗΣ»
«Εμείς ως Δήμος Μύκης, με την δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας, προσπαθήσαμε και προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για να μην δημιουργήσουμε χρέη» αναφέρει από την δική του πλευρά ο Δήμαρχος Μύκης Τζεμήλ Καπζά, επισημαίνοντας ότι «ήταν οικονομικά γενικά μια δύσκολη χρονιά το 2015, αλλά το 2016 από ότι φαίνεται θα είναι δυσκολότερο, από άποψη οικονομικών και αυτό φάνηκε και στο πρόσφατο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα πριν από δύο εβδομάδες.»
«Εκεί ειπώθηκαν πολλά που αφορούν τα οικονομικά. Υπάρχουν κάποιες οφειλές του κράτους προς την αυτοδιοίκηση και για αυτό μάλιστα μας ήρθε και έγγραφο που αναφέρει ότι η κατανομή των ληξιπρόθεσμων θα γίνει προς τους Δήμους τελικά. Επίσης, υπήρχε καθυστέρηση στην πληρωμή της ΣΑΤΑΣ από το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτή τη στιγμή είμαστε στον Ιούνιο και απομένει η αποπληρωμή όλων των υπόλοιπων μηνών. Αυτά τα χρήματα θα πρέπει οπωσδήποτε να μπουν στα ταμεία των Δήμων, γιατί αλλιώς θα υπάρχουν καθυστερήσεις σε έργα και σε πληρωμές» συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «για το 2016 ο προϋπολογισμός είναι μικρότερος και αυτό γιατί το ΕΣΠΑ 2007-2013 ολοκληρώνεται φέτος και έτσι αφενός ο Δεκέμβριος θα είναι ένας «νεκρός» μήνας και αφετέρου το νέο ΕΣΠΑ θα ξεκινήσει την επόμενη χρονιά. Δεν μπορούσαμε λοιπόν να προβλέψουμε ποια έργα θα μπορούσαμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα. Το 2016 θα έχουμε μια πιο καλή εικόνα και μέσα από αυτή θα αλλάξει και ο προϋπολογισμός του 2017. Βέβαια πέρα από όλα αυτά το ζήτημα είναι να έχουμε έναν βιώσιμο και εφαρμόσιμο προϋπολογισμό.»
«Γενικά είμαστε ένας δήμος οικονομικά τακτοποιημένος» τονίζει ο Δήμαρχος Μύκης, σημειώνοντας ότι «το 2015, ο,τι έχει «κοπεί» έχει πληρωθεί. Και τα ενοίκια και οι υπάλληλοι και μάλιστα υπάρχει και κάποιο υπόλοιπο στο ταμείο για τις πληρωμές του Δεκεμβρίου, που θα είναι μεγαλύτερες λόγω των εορτών που έρχονται.»
ΥΓΙΗΣ Ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΞΑΝΘΗΣ
«Σύμφωνα με τα χρήματα που μας έχουν δώσει και ήταν λίγα, τα διαχειριστήκαμε με τον καλύτερο τρόπο και θα έχουμε ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμότητες μέχρι το τέλος του έτους« αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, επισημαίνοντας ότι «κάποια χρήματα που μας υποσχέθηκαν δεν τα έχουν δώσει. Πιστεύω ότι την επόμενη χρονιά θα πάνε καλύτερα τα πράγματα. Ωστόσο κλείνουμε αυτή τη χρονιά, αφού διαχειριστήκαμε σωστά τα πράγματα, με έναν υγιή ισολογισμό.»