Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Καταβλήθηκαν οι αγροτικές επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ


Πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών το 90% των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, όπως αυτά εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Το υπόλοιπο 10% καθώς και το επιπλέον 30% του λεγόμενου «πρασινίσματος» που δεν συμπεριλαμβάνεται στα Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης, αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Συνολικά οι δικαιούχοι θα λάβουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου το 85% του ποσού που πήρανε το 2014. Η μείωση κατά περίπου 15%, οφείλεται στις αποφάσεις της Νέας ΚΑΠ, καθώς και στην παρακράτηση για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τους νέους παραγωγούς, όπως αποφασίστηκαν στις 28-08-2014 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την σύμφωνη γνώμη της τότε κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ
Σημειωτέον ότι η πίστωση της ενιαίας ενίσχυσης γίνεται μέχρι στιγμής μόνο από την τράπεζα Πειραιώς, ενώ στις υπόλοιπες τράπεζες τα ποσά αναμένεται να εμφανιστούν από το απόγευμα της Τρίτης και μετά. Σύμφωνα με στοιχεία από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, 718.000 παραγωγοί υπέβαλαν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης. Από αυτούς δεν εκδόθηκαν προσωρινά Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης σε όσους δήλωσαν συνολικές εκτάσεις μικρότερες των 4 στρεμμάτων και άρα «κόβονται» από το κανονισμό της νέα ΚΑΠ.
Επίσης δεν πληρώθηκαν οι ακόλουθες κατηγορίες αγροτών:
1. όσοι κρίνονται για το έτος 2015 ως μη ενεργοί γεωργοί
2. όσοι με βάση τη δήλωση των προσωπικών τους στοιχείων στην ΕΑΕ 2015 δεν είναι δυνατή η ταυτοποίηση με τα δεδομένα του Υπουργείου Οικονομικών
3. όσοι υπέβαλαν το 2015 αίτημα μεταβολών, το οποίο απορρίφθηκε και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα 2015
4. όσοι υπέβαλαν αίτημα μεταβολών το 2015, για το οποίο εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου ή και εκκρεμεί ο έλεγχος του κριτηρίου του ενεργού γεωργού από το Υπουργείο Οικονομικών.
Για γεωργούς, στους οποίους δεν εκδίδεται τίτλος προσωρινών δικαιωμάτων και εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες (1) ή (2), προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής αιτήματος αναθεώρησης. Λεπτομέρειες για τον τρόπο και τον χρόνο υποβολής της ένστασης θα ανακοινωθούν το προσεχές χρονικό διάστημα.
Οι γεωργοί, στους οποίους δεν εκδίδεται στην παρούσα φάση τίτλος προσωρινών δικαιωμάτων γιατί εμπίπτουν στην κατηγορία (4), θα ενημερωθούν με κάθε πρόσφορο μέσο για τη χορήγηση ή μη καθώς και για τον αριθμό και την μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης και δεν είναι αναγκαία η υποβολή αιτήματος αναθεώρησης.
Η πληρωμή αφορά την Βασική Ενίσχυση. 
Για το 2015 το συνολικό ποσό της Βασικής και της Πράσινης Ενίσχυσης ανέρχεται σε ποσά ύψους 1.205.698.000 € και 576.589.900 € αντίστοιχα (όταν για το 2014 η Ενιαία Ενίσχυση ανερχόταν σε ποσό 2.027.187.000 €).
Για το έτος 2016 το συνολικό ποσό της Βασικής και της Πράσινης Ενίσχυσης που θα καταβληθεί, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που αποφασίστηκε το 2014, ανέρχεται συνολικά σε ποσό ύψους 1.752.627.437 €.