Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Για αλλού προσλήφθηκαν... αλλού δουλεύουν οι νοσηλευτές της ψυχιατρικής




Οπουδήποτε αλλού, εκτός από τη θέση για την οποία προσελήφθησαν, στο πλαίσιο του προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ, φαίνεται πως απασχολούνται νοσηλευτές στο Νοσοκομείο της Ξάνθης, κατά παράβαση κοινοτικών συμβάσεων και νομοθεσίας, πρακτική που δεν αποκλείεται να κοστίσει ακριβά στην κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα και κατόπιν καταγγελίας από την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ), η οποία αποκαλύπτει πως «τουλάχιστον σε ένα νοσοκομείο, αυτό της Ξάνθης, οι νοσηλευτές που προσελήφθησαν για να εργαστούν στην Ψυχιατρική Μονάδα, τελικά απασχολούνται οπουδήποτε αλλού παρά εκεί.»
Το «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» είναι, σύμφωνα με την επίσημη σελίδα, «ένα Εθνικό Σχέδιο για την αλλαγή του τρόπου παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με μετάθεση του κέντρου βάρους  από την παρεχόμενη ασυλικού τύπου περίθαλψη, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, στην κοινοτική φροντίδα. Η παροχή υπηρεσιών σε άτομα με ψυχικές διαταραχές εντός της κοινότητας, χωρίς να τους απομακρύνει από το φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον και με την ενεργή συμμετοχή της κοινότητας αποτελεί επιδιωκόμενο στόχο».
Στο πλαίσιο ανάπτυξης του προγράμματος αυτού, παράλληλα με τη διαδικασία αποασυλοποίησης των ασθενών και κατάργησης των ψυχιατρικών νοσοκομείων, θα αναπτύσσονταν οι ψυχιατρικές μονάδες στα δημόσια νοσοκομεία.
Το εργασιακό αλαλούμ που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία τα χρόνια της κρίσης είναι γνωστό, αλλά στην περίπτωση των νοσηλευτών που έχουν προσληφθεί στο πλαίσιο του «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» κρύβεται μια επικίνδυνη παγίδα.
Σε μια περίοδο που το Υπουργείο Υγείας αναζητάει έως και το τελευταίο ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ΕΣΥ, η τακτική χρησιμοποιήσης των νοσηλευτών που προσελήφθησαν στο πλαίσιο του «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» σε αλλότρια καθήκοντα δεν αποκλείεται να κοστίσει ακριβά στην Αριστοτέλους.
Και αυτό γιατί η Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε., βάσει της οποίας η δαπάνη πρόσληψης των νοσηλευτών για τη στελέχωση των Ψυχιατρικών Μονάδων του ΕΣΥ καλύπτεται από κοινοτικά κονδύλια, διαθέτει μια ασφαλιστική δικλίδα.
Συγκεκριμένα, αν οι νοσηλευτές αυτοί απασχολούνται σε οποιαδήποτε άλλη θέση, το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα για τις πληρωμές τους.

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΟΙ ΟΧΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Στο Νοσοκομείο της Ξάνθης αυτή η πρακτική συνεχίζεται παρότι το Υπουργείο Υγείας και ο ίδιος ο Αναπληρωτής Υπουργός, Ανδρέας Ξανθός έχουν στείλει επανειλημμένως έγγραφα υπογραμμίζοντας το πρόβλημα.
 «Η χώρα πρέπει επιτέλους να επιδείξει τη δέουσα σοβαρότητα στον τομέα της ψυχιατρικής υγείας. Άλλωστε, το πληρώσαμε πρόσφατα και με μια ανθρώπινη ζωή στο Δαφνί και καλό θα ήταν να αναλάβει επιτέλους και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τις ευθύνες που της αναλογούν και να μη μένει μόνο σε διαπιστώσεις και “εντέλλεσθε”», δήλωσε  στον Τύπο, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΟΝΟΠ, Ιωάννης Κάναβος.
Στις επίσημες επιστολές τόσο από την 4η ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης όσο και από το γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας γίνεται λόγος για πληθώρα καταγγελιών για μετακίνηση προσωπικού, που προσελήφθη για το πρόγραμμα «ΨΥΧΑΡΓΩΣ», σε άλλα τμήματα.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στις επιστολές και όπως σημειώνουν και οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΟΝΟΠ, πλην της Ξάνθης, όπου έχει διασταυρωθεί η πληροφορία, αντίστοιχες καταγγελίες υπάρχουν και για άλλα νοσοκομεία και οι οποίες μένουν να επιβεβαιωθούν.
Τόσο στην επιστολή της 4ης ΥΠΕ όσο και σε εκείνη του Ανδρέα Ξανθού τονίζεται ότι η απασχόληση των εν λόγω εργαζομένων σε αλλότριες θέσεις «απαγορεύεται λόγω των δεσμεύσεων που προκύπτουν από την κοινοτική χρηματοδότηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».
Ο κ. Ξανθός καλεί διοικήσεις νοσοκομείων και ΥΠΕ να ανακαλέσουν άμεσα ανάλογες μετακινήσεις.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ

Από την πλευρά του πάντως ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, Αθανάσιος Πάσχου, απαντά πως «πρόκειται για μια υπόθεση από το 2013, όταν είχαν προσληφθεί νοσηλευτές, για το εν λόγω πρόγραμμα, για την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου, η οποία ωστόσο παραμένει κλειστή.»
«Κάποιοι βέβαια ψυχολόγοι τα πρωινά παραμένουν, αλλά ελπίζω και πιστεύω να ξαναλειτουργήσει. Μέχρι όμως να γίνει αυτό, οι νοσηλευτές που προσλήφθηκαν βάσει αυτού του προγράμματος, δουλεύουν σε άλλες κλινικές» συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «πολλοί ασθενείς, ακόμη και σε άλλες κλινικές αντιμετωπίζουν και προβλήματα ψυχικής υγείας και έτσι και εμείς αξιοποιούμε το προσωπικό, αντί να το αφήνουμε. Θα ήταν καλύτερα να κάθονται και να μην κάνουν τίποτα; Ή προτιμούσαν να βρεθούν είτε απολυμένοι είτε σε διαθεσιμότητα;»
«Αν οι καταγγελίες αυτές αφορούν στο ότι τα άτομα αυτά δεν δουλεύουν στο πόστο τους αλλά πέντε μέτρα παραδίπλα τότε τι να πούμε; Είμαστε υπέρ της προστασίας των εργαζομένων και των ασθενών. Πολλοί συνάδελφοι αυτών των νοσηλευτών, δυσκολεύονται γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό στις κλινικές του Νοσοκομείου. Έτσι οι συγκεκριμένοι νοσηλευτές, συνεπικουρούν προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα.»
«Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την ψυχιατρική κλινική και μάλλον επειδή κανένας γιατρός δεν θέλησε, με την προηγούμενη προκήρυξη να έρθει, θα δοθεί ξεχωριστή προκήρυξη για ψυχιάτρους, οι οποίοι τελικά είναι δυσεύρετοι» τονίζει ο κ Πάσχου, σημειώνοντας ότι «θα το επισπεύσουμε το ζήτημα για να ανοίξουμε την ψυχιατρική κλινική, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι στην Ξάνθη, δεν υπάρχει ούτε κάποια ιδιωτική, ενώ ο ένας και μοναδικός ψυχίατρος του νοσοκομείου, εφημερεύει τακτικά και στην Καβάλα.»

ΕΝΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στην παρούσα φάση λοιπόν, σε ότι αφορά στην ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου, αυτή λειτουργεί μόνο μέχρι τις 15.00 το μεσημέρι και έπειτα… «κλείνει.»
«Το θέμα αυτό αναφορικά με τους νοσηλευτές του προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ», δεν είναι πρόσφατο» αναφέρει ο ένας και μοναδικός ψυχίατρος του Νοσοκομείο Χρυσόστομος Βαιόπουλος, επισημαίνοντας ότι «δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που είχαν προκηρυχθεί δυο θέσεις ψυχιάτρων για το Νοσοκομείο της Ξάνθης αλλά κανένας δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για να τις καλύψει.»
«Η προηγούμενη λοιπόν διοίκηση ακόμη, είχε μεταφέρει τα άτομα αυτά στα διάφορα τμήματα του νοσοκομείου, προκειμένου να δουλέψουν εκεί. Βέβαια ισχύει ότι ερχόταν από το αρμόδιο Υπουργείο εντολές, να επιστρέψουν στο τμήμα οι νοσηλευτές, αλλά αυτό θα γινόταν με την προϋπόθεση να λειτουργεί κανονικά το τμήμα και αυτό φυσικά δεν μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς γιατρούς» συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «κανένα τμήμα δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο με έναν γιατρό και δυστυχώς παρά την προκήρυξη, δεν καλύφθηκαν οι θέσεις.»
Να σημειώσουμε ότι οι νοσηλευτές, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι δεκατέσσερις περίπου στον αριθμό, ενώ η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας, επειδή το πρόβλημα είναι μεγάλο, αναφέρει πως το συγκεκριμένο ζήτημα θα εξεταστεί ξεχωριστά, γιατί πέρα από την Ξάνθη, το ίδιο πρόβλημα με υπολειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής, υφίσταται σε πολλά ακόμη ελληνικά νοσοκομεία.
«Δεν το έχουμε το πρόβλημα μόνο εμείς αλλά πολλά νοσοκομεία» τονίζει ο κ. Βαιόπουλος, σημειώνοντας ότι «φανταστείτε πως η ψυχιατρική της Καβάλας, έχει αυτή τη στιγμή τρείς γιατρούς και συνεπικουρώ με δυο εφημερίες τον μήνα και εγώ, αφού ένας γιατρός, από εκεί, αναγκάστηκε να πάει στο Νοσοκομείο Παπανικολάου. Είναι γενικό το πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε που να βάλουμε τους ασθενείς μας. Ελπίζουμε ότι μετά και από τις ενέργειες της Διοίκησης, θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό.»