Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Χρειάζεται ή όχι επανασύσταση η ΜΟΜΑ;


Τις επιφυλάξεις τους ως προς τον σκοπό και τον λόγο επανίδρυσης της πάλαι ποτέ κραταιάς ΜΟΜΑ, του τεχνικού κλιμακίου του Στρατού που αναγέννησε τη χώρα στα δημόσια έργα εθνικής σημασίας και όχι μόνο, εκφράζουν με ανακοίνωσή του το ΤΕΕ Θράκης αλλά και πρώην επικεφαλής του κλιμακίου της ΜΟΜΑ στην Ξάνθη, μιλώντας στην «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ».


ΚΑΘ’ ΥΛΗΝ …ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΙ ΟΙ ΚΑΘ’ ΥΛΗΝ  ΑΡΜΟΔΙΟΙ

«Στην πραγματικότητα τελικά από ό,τι φαίνεται η εξαγγελία του Υπουργού παίρνει σάρκα και οστά και ομολογούνται ορισμένα πράγματα, τα οποία αντί να μας καθησυχάσουν, μας δημιουργούν πολύ περισσότερα ερωτήματα» αναφέρει ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Θράκης Αργύρης Πλέσιας, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν το 2015 να διοργανώνουμε μια δομή παραγωγής, από εξοπλισμούς που βρίσκονται στα αζήτητα. Όποιος γνωρίζει τι σημαίνει διαχείριση μηχανημάτων, γνωρίζει τι σημαίνει και θέμα συντήρησής τους.
Με τι τεχνογνωσία θα παίρνεις διαφορετικά ανταλλακτικά;»
«Ένα ακόμη σημείο για το οποίο διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας είναι και το ποιος έχει την επιχειρησιακή αρμοδιότητα για ορισμένα πράγματα» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν αυτόνομες υπηρεσιακά μονάδες και μάλιστα δεν ξέρουμε με ποιανού τη διαδικασία αυτές θα γίνουν.
«Είναι πρωτοφανές να συζητάμε πλέον ότι τα ζητήματα δημοσιονομικών έργων δεν τα ρυθμίζουν οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι αλλά οι…καθ’ ύλην αναρμόδιοι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πλέσιας τονίζοντας ότι «αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο είναι ότι υπάρχουν θέματα νομικά, προσωπικού, εξοπλισμού και εκπαίδευσης τα οποία και αναγνωρίζει ο Υπουργός, αλλά δεν θεωρούμε ότι αυτά μπορούν να λυθούν στο θεσμικό και νομικό πλαίσιο.»
«Στόχος μας με την ανακοίνωση αυτή ήταν να ενημερώσουμε αφενός την κοινωνία αλλά και το τεχνικό δυναμικό» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης σημειώνοντας ότι «πρόκειται για θέματα που πρέπει να επανεξεταστούν.»

Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΜΟΜΑ

«Αυτό που δημιουργείται αυτή τη στιγμή, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τις ΜΟΜΑ» αναφέρει ο υπεύθυνος του κλιμακίου ΜΟΜΑ στην Ξάνθη, λίγο πριν τη διάλυσή της, Άγγελος Σαββαννίδης, επισημαίνοντας ότι «οι ΜΟΜΑ ήταν ένα σχήμα που κάλυπτε όλο τον ελλαδικό γεωγραφικό χώρο και είχε σαν προισταμένη αρχή την Στρατιωτική Υπηρεσία Κατασκευής Έργων Ανασυγκροτήσεως (ΣΥΚΕΑ). Και στα δύο λοιπόν έχουμε κοινό στοιχείο αυτό της ανασυγκρότησης, με κύριο κορμό το μηχανικό.»
«Ο κύριος κορμός της ΜΟΜΑ ήταν ο στρατός και μάλιστα στην πορεία οι ΜΟΜΑ «σήκωσαν» όλο το βάρος της ανασυγκρότησης, γιατί τότε δεν υπήρχαν όλες οι υποδομές και ο εξοπλισμός» συνεχίζει ο ίδιος επισημαίνοντας ότι «σαν φορέας από το 1954 και με την πάροδο του χρόνου, χρειαζόταν επεμβάσεις οι οποίες βέβαια, γινόταν τουλάχιστον από πλευράς εργαζομένων. Έπρεπε να αλλάξουν δομικά και λειτουργικά, μιας και οι κατασκευές των έργων έδιναν πλέον και άλλες δυνατότητες. Έπρεπε να επανασυσταθεί ο ρόλος τους.»
«Ο λόγος της διάλυσης των Μικτών Ομάδων Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως, ήταν η αρνητική συγκυρία, πολιτική και ιδεολογική και η οριστική διάλυσή τους ήρθε τον Μάρτιο του 1993. Συνέπεσε με την γενική ιδεολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και με τον Κούβελα να χειρίζεται τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων από την μια και από την άλλη με τον κ. Γαρδέλη να είναι γενικός διευθυντής της ΝΔ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εργοληπτών» αναφέρει ο κ Σαββανίδης, υπογραμμίζοντας ότι «οι ΜΟΜΑ δεν ήταν ανταγωνιστικές απέναντι στις εταιρείες. Μάλιστα εκτελούσαν μόλις το 4% των δημοσίων έργων. Ο κύριος λοιπόν λόγος στης διάλυσής τους ήταν ιδεολογικοπολιτικός.»

«ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΜΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ…ΜΟΜΑΤΖΗΔΕΣ»

«Οι Μεικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως, είχαν διττή αποστολή. Την κατασκευή έργων αλλά και την υποστήριξη αναγκών σε έκτακτες περιπτώσεις» τονίζει ο πρώην υπεύθυνος του κλιμακίου στην Ξάνθη, Άγγελος Σαββαννίδης, σημειώνοντας ότι «για να κάνεις ΜΟΜΑ χρειάζεσαι ….ΜΟΜΑτζήδες και σήμερα ΜΟΜΑτζήδες δεν έχει.»
«Αν θέλουμε έναν φορέα ο οποίος θα επεμβαίνει σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και θα βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, είναι ανόητο να λέμε ότι θέλουμε να ξανακάνουμε τις ΜΟΜΑ.
Ήταν ένα μεγάλο σχολείο αυτό. Το μόνο και απόλυτο σχολείο που έβγαζε τεχνίτες μηχανημάτων» αναφέρει ο ίδιος, ενώ όπως συνεχίζει, «για εμένα δεν υφίσταται θέμα επανασύστασης και δεν ξέρω και ποια είναι η αποστολή της ΔΙΔΕΡΓΩΝ.»
«Το να συστήσουν ένα φορέα παρόμοιο με αυτόν, είναι δικαίωμά τους αλλά η χρησιμοποίηση της έννοιας και της ουσίας της ΜΟΜΑ είναι άστοχη» επισημαίνει ο κ. Σαββανίδης σημειώνοντας ότι «όλα αυτά δεν είναι ΜΟΜΑ και δεν μπορούν να είναι ΜΟΜΑ.»


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ

Πάντως η ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Θράκης αναφέρει ότι «είναι εμφανής η αντίφαση όσον αφορά την αντιμετώπιση των νομικών κωλυμάτων του εγχειρήματος. Ειδικότερα την διαβεβαίωση ότι θα είναι «Ένα θεσμικό πλαίσιο που εγγυάται ότι θα λειτουργήσει με διαφάνεια, με σεβασμό στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού» την ακολουθεί η παραδοχή ότι «Όπως αντιλαμβάνεστε το έργο αυτό είναι σύνθετο. Υπάρχουν θέματα νομικά, θέματα προσωπικού και εξοπλισμού, εκπαίδευσης, διαδικασίες και προϋποθέσεις ανάληψης Έργου, τα οποία τα αντιμετωπίζουμε με σχέδιο νόμου, που έχει ετοιμαστεί, και προβαίνουμε στις δέουσες ενέργειες», υπογραμμίζοντας ότι «η αναφορά «Είμαστε, όμως, εδώ, για να συμπληρώσουμε τον ιδιωτικό τομέα, να καλύψουμε κενά της ακριτικής Ελλάδας, την οποία πολλές φορές έχει εγκαταλείψει ο ιδιωτικός τομέας» γίνεται χωρίς αναλυτική  παρουσίαση των αιτιών που προκαλούν ενίοτε αδυναμία ανταπόκρισης από τον Ιδιωτικό Τομέα (π.χ. χαμηλά τιμολόγια Δ.Ε.) και παραπέμπει σε πιθανή υπερκοστολόγηση των έργων που χωρίς διαγωνισμό θα αναλαμβάνει να εκτελεί η ΔΙΔΕΡΓΩΝ.»
«Η στελέχωση της νέας με ΜΟΜΑ, με επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό προσωπικό από τους εφέδρους στρατευσίμους, με «επέκταση της στρατιωτικής τους θητείας με μία έμμισθη παρουσία»  και αντισταθμιστικό αντάλλαγμα «να μπορούν αυτή την εμπειρία να μην τη θεωρούν ως χαμένο χρόνο», γεννά εύλογη ανησυχία  για πιθανές προσλήψεις με συμβολική αμοιβή και εκτός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας» συνεχίζει η ανακοίνωση.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Θράκης εκτιμά ότι «οι
αρχικές της επιφυλάξεις για την επαναλειτουργία της ΜΟΜΑ, όπως διατυπώθηκαν σε προηγούμενο Δελτίο Τύπου, όχι μόνον δεν διασκεδάστηκαν από τις νέες δηλώσεις του Υπουργού, αλλά αντίθετα ενισχύθηκαν.
Ιδιαίτερα όταν ο κίνδυνος αφανισμού της μικρομεσαίας κατασκευαστικής επιχείρησης, με την ένταξη στην δραστηριότητα της ΔΙΔΕΡΓΩΝ, του μοναδικού εναπομείναντος  επαγγελματικού της αντικειμένου  μετά την κατάρρευση του ιδιωτικού έργου,  διαφαίνεται αναπόφευκτος: «Να συνεισφέρουμε σε έργα οδοποιίας, εγγειοβελτιωτικά και αποκατάστασης ζημιών».

Το ΤΕΕ-Θράκης επισημαίνει ότι «θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί το θέμα και θα τοποθετηθεί αναλυτικά και τεκμηριωμένα επί του σχετικού σχεδίου νόμου που όπως δήλωσε ο Υπουργός Πάνος Καμένος το επεξεργάζεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να κατατεθεί στην Βουλή» σημειώνοντας για μια ακόμη φορά ότι «για το καλό του τόπου θα πρέπει να τηρείται η βασική αρχή της κατανομής αρμοδιοτήτων κατά τομέα δραστηριότητας της Πολιτείας. Θεωρούμε ότι στο συγκεκριμένο θέμα μείζονες αρμοδιότητες εξακολουθούν να έχουν τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εσωτερικών.»