Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

«Ο κύκλος με την θάλασσα»



«…Ο παγωμένος αέρας του Μπέλφαστ με καίει και ανεβάζω το κασκόλ, ώστε το μόνο που μένει ακάλυπτο επάνω μου είναι τα μάτια. Ο σκοτεινιασμένος ουρανός της χώρας μυρίζει ακόμη χειμώνα. Περπατάω και νιώθω να με παραμονεύουν πίσω από τα κλειστά παράθυρα. Είναι Πέμπτη απομεσήμερο. Αν ανοίξω τα χέρια μου, θα αγκαλιάσω τον καπνισμένο αέρα. Αν ταξιδέψω μερικά χρόνια πίσω, θα κρυφτώ στα απέναντι χαλάσματα και θα σκοντάψω στα αγγλικά οδοφράγματα. Αν γλιτώσω από τις πρώτες σφαίρες, δεν θα σωθώ από τη μανία για εκδίκηση. Ο ήλιος θα δύσει σε λίγο και η θερμοκρασία θα πέσει κι άλλο. Κοντεύει έξι. Τα χέρια μου μυρίζουν αίμα».
Αν χαράξεις έναν κύκλο από την Κύπρο μέχρι πάνω στον Βορρά, στα αγριεμένα κύματα της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και στα βαθιά ιρλανδέζικα νερά, θα κλείσεις μέσα του την ίδια θάλασσα.
Που περιγράφονται όλα αυτά; Μα φυσικά στο νέο ιστορικό μυθιστόρημα της Μαρίας Λιάσκα-Μαυράκη, με τίτλο «ο κύκλος με την θάλασσα» που κυκλοφορεί από την «άνεμος εκδοτική.»

ΕΝΤΟΝΗ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ


«Ο λόγος που με οδήγησε στο να γράψω αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα είναι το ότι γενικά έχω μια προσήλωση έντονη στους λαούς που αγωνίζονται για την ελευθερία τους και για την αυτοδιάθεση της πατρίδας τους» αναφέρει μιλώντας στην ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, η συγγραφέας του βιβλίου Μαρία Λιάσκα Μαυράκη, επισημαίνοντας ότι «δεν έχει σημασία να μιλάμε για την Ελλάδα, ή δυο χώρες παραπάνω από αυτής. Ασχολήθηκα με την Βόρειο Ιρλανδία και με την Κύπρο, γιατί υπάρχει ένας νοητός κύκλος, που αρχίζει από την Κύπρο, φτάνει μέχρι την Βόρεια Ιρλανδία και επί της ουσίας, αυτός ο κύκλος κλείνει μέσα του τη θάλασσα.»

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Όταν η παρέα ξεκίνησε για διακοπές στην Κύπρο, τίποτα δεν είχε προαναγγείλει την εξαφάνιση του καλύτερού τους φίλου, του Άντι, στα βασανισμένα νερά της Αμμοχώστου. Ο Γρηγόρης και η Δήμητρα γυρίζουν πίσω στα μέρη που έζησε ο φίλος τους. Όσα συναντούν τούς φέρνουν πιο κοντά στο τέλος. Όσα μαθαίνουν τούς οδηγούν σε ασυνήθιστα μονοπάτια. Ο Άντι από την Κύπρο έχει μεγαλώσει στη Βόρεια Ιρλανδία. Έχει άραγε ξεχάσει;
Στον άγνωστο αέρα του Μπέλφαστ, στα φαντάσματα των εκρήξεων του ΙΡΑ, των αδικιών και των απεργών πείνας, υψώνονται γνώριμες φωνές που φυσάνε τον άνεμο της ελευθερίας στα τείχη της πόλης.
Έρωτας, επανάσταση, προδοσία. Τώρα. Τότε. Πάντα.
Τι καθορίζει τη διαδρομή μας περισσότερο; Ποιοι αναπάντεχοι δρόμοι οδηγούν από τη ζωή προς τον θάνατο και από τον θάνατο προς τη ζωή;
Ένα ταξίδι από την Κύπρο στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία, βαδίζοντας στα ματωμένα χνάρια της Ιστορίας, λαχταρώντας τη δικαίωση για τους λαούς που, όσο μακριά κι αν είναι, όσο διαφορετικοί κι αν φαίνονται, είναι ίδιοι απέναντι στην αδικία. Μια διαδρομή στο εσωτερικό του ανθρώπου που έρχεται αντιμέτωπος με την προσωπική του χίμαιρα και την αποτυχία, αναφέρει το οπισθόφυλλο του βιβλίου «ο κύκλος με τη θάλασσα.»
Το συγκεκριμένο βιβλίο, είναι το δεύτερο για την Μαρία Λιάσκα Μαυράκη, η οποία αναφερόμενη στο «παρθενικό» της βιβλίο, τονίζει ότι «αυτό έχει τίτλο «Μην μου πεις το τέλος» και είναι και εκείνο ένα ιστορικό μυθιστόρημα που πραγματεύεται την ιστορία μιας οικογένειας που αρχίζει από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και φτάνει μέχρι το σήμερα. Είναι επι της ουσίας οι ιστορίες των γυναικών αυτής της οικογένειας, οι οποίες έχουν φόντο ιστορικά γεγονός που έζησε η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη.»

ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΩ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ

«Δεν είμαι ιστορικός και για αυτό δεν διεκδικώ και τον τίτλο του ιστορικού μυθιστορήματος» συνεχίζει η κ. Λιάσκα υπογραμμίζοντας ότι «όταν γράφεις ένα μυθιστόρημα και το τοποθετείς σε ιστορικό φόντο, επιβάλλεται να κάνεις μια έρευνα και να φτάσεις όσο πιο κοντά γίνεται στην αλήθεια και στα πραγματικά γεγονότα.»
Μάλιστα σημειώνει ότι αγαπά πολύ την ιστορία και της αρέσει να ερευνά και πολλές φορές την εμπνέει γιατί «αν δεν γνωρίζουμε την ιστορία δεν έχουμε και μέλλον.»
Επόμενος στόχος της συγγραφέως είναι άλλο ένα βιβλίο για το οποίο ωστόσο μας αποκάλυψε μόνο ότι θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τα δυο προηγούμενα.