Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Χωρίς αντιπυρικές ζώνες ο Νομός Ξάνθης




Το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει και βέβαια ένα από τα θέματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον αυτή την εποχή είναι οι φωτιές στα δάση, οι οποίες καταστρέφουν τον μεγαλύτερο «πνεύμονα» της Ελλάδας.
Ένα λοιπόν μείζον ζήτημα είναι οι αντιπυρικές ζώνες στα δάση. Ζώνες οι οποίες ωστόσο στο νομό Ξάνθης δεν υπάρχουν.
Κάτι που επιβεβαιώνει και ο Προϊστάμενος του Δασαρχείου Ξάνθης Χρήστος Μήλιος, ο οποίος αναφέρει ότι «δεν έχουμε στο Νομό Ξάνθης αντιπυρικές ζώνες.
Αυτές δημιουργούνται προκειμένου να αποφευχθεί η πυρκαγιά από το ένα σημείο στο άλλο. Στη Θάσο για παράδειγμα, υπάρχουν τέτοιες ζώνες, επειδή υπάρχουν πεύκα. Δέντρα δηλαδή τα οποία είναι εύφλεκτα.»
«Στο νομό Ξάνθης, δεν υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με πεύκα, παρά μόνο στο περιαστικό άλσος» συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «ωστόσο ούτε και εκεί είναι αναγκαία η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης.»
«Η αρμοδιότητα του δασαρχείου, είναι η πρόληψη των πυρκαγιών, με εργασίες αντιπυρικής προστασίας, όπως ο καθαρισμός σε συνεργασία βέβαια με τους Δήμους» σημείωσε ο κ. Μήλιος.

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ

«Πολλές φορές οι αντιπυρικές ζώνες, παίζουν ρόλο, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που σίγουρα μπορεί να βοηθήσει σε μια πυρκαγιά. Το κόστος συντήρησης των ζωνών αυτών, είναι μεγάλο και μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει σταματήσει να θεωρείται σύγχρονο το μέσο αυτό. Ακόμη και σε σημεία που υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες, έχει σταματήσει η συντήρησή τους» αναφέρει ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης Αντιπύραρχος Αντώνης Σπανός, επισημαίνοντας ότι «μια αντιπυρική ζώνη σύμφωνα με την νομοθεσία και την βιβλιογραφία πρέπει να έχει πλάτος 40 με 50 μέτρα. Ο Δρόμος της Εγνατίας για παράδειγμα θα μπορούσε να αποτελεί μια αντιπυρική ζώνη, αλλά θα είναι η μοναδική. Είναι πολύ δύσκολο να συντηρηθεί μια τέτοια ζώνη.»

ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Βασικό στοιχείο λοιπόν της πρόληψης των δασών της περιοχής μας, αποτελεί ο καθαρισμός τους.
«Βασικά θα πρέπει να γίνεται σωστά ο καθαρισμός. Θα πρέπει δηλαδή το δάσος να έχει μόνο δέντρα, ή και κάποια μικρά χορταράκια, αλλά όχι θάμνους, πουρνάρια κλπ» συνεχίζει ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «ο μόνος κίνδυνος μετά από όλα τα παραπάνω για τα δάση της Ξάνθης, είναι ο εμπρησμός, αφού δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόβλημα εφόσον τα μέρη φυλάσσονται συνεχώς με δύο περιπολικά, ενώ θα σταματήσει και η πρόσβαση στο περιαστικό άλσος, γύρω στις 20 Ιουλίου.»

ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΠΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης αναφορικά με το θέμα αυτό επισημαίνει ότι «είμαστε σε συνεννόηση με το δασαρχείο και την Πυροσβεστική. Αν και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών δεν είναι θέμα δικό μας, είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε στην υλοποίησή τους εάν βέβαια αυτό κριθεί απαραίτητο.»

Ο ΔΗΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

 «Ως δήμος, μέσω της Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ) συμμετέχουμε και εμείς στον καθαρισμό των δασών της Ξάνθης, με υπαλλήλους του δήμου αλλά και με εποχικούς για αυτόν τον σκοπό. Ευτυχώς μέχρι τώρα μας βοηθά συνεχώς ο Θεός στο θέμα αυτό της πυρκαγιάς» αναφέρει ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, επισημαίνοντας ότι «ο Νομός Ξάνθης δεν έχει αντιπυρικές ζώνες, αλλά ως τέτοιες ζώνες λειτουργούν οι δρόμοι, που χωρίζουν τα δασικά κομμάτια.»
Μάλιστα όπως υπογραμμίζει «όταν υπάρχουν πεύκα, δεν μπορεί επί της ουσίας να τεθεί ζήτημα αντιπυρικής ζώνης, γιατί ποτέ δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για τόπου θα πεταχτεί το φλεγόμενο κουκουνάρι. Παρόλα αυτά ο Δήμος Ξάνθης, συμμετέχει στον καθαρισμό των δασών, προκειμένου αυτά να προστατευτούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό.»