Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Στη γενέτειρα του Βαρθολομαίου ο Παντελεήμων


Στην Γενέτειρα του την Ίμβρο, φιλοξένησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, τον οποίο συνόδευσαν Αρχιμανδρίτες του Οικουμενικού Θρόνου.




Η πρόσκληση αλλά και η φιλοξενία τους, έγινε από τον ίδιο τον Ίμβριο Πατριάρχη, ο οποίος άλλωστε συνηθίζει να μεταβαίνει στο νησί και να επισκέπτεται τους συντοπίτες του.
«Βρεθήκαμε στην Ίμβρο βρέθηκε συνοδεύοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο σύντομο ταξίδι του στην γενέτειρά του, από την 22αν έως 24ην Μαΐου. Στο ταξίδι με συνοδευόμουν  απο τους Πανοσιολογιοτάτους Αρχιμανδρίτες του Οικουμενικού Θρόνου Ιωακείμ Μούκανο και Άνθιμο Κωσταράκη» αναφέρει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ Παντελεήμων, σημειώνοντας ότι «κατά την διάρκεια της επίσκεψης στον τόπο εκείνο είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο, το σύνολο των ελληνικών χωριών, και να συμμετάσχουμε στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου.»

 

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ

«Ο Δεσπότης μας στην πρόσφατη επίσκεψή του στον Πατριάρχη στις Σέρρες, εκπροσωπούσε την Εκκλησία της Ελλάδος και την Ιερά Σύνοδο» αναφέρει ο Αρχιμανδρίτης π. Άνθιμος επισημαίνοντας ότι «εκεί ο Πατριάρχης μας, τον ενημέρωσε ότι θα βρεθεί στην γενέτειρά του, την Ίμβρο και τον προσκάλεσε μαζί με τους τρεις Αρχιμανδρίτες του Οικουμενικού Θρόνου.»
«Ήταν συγκλονιστικό αυτό που ζήσαμε εκεί» συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «είδαμε τους εναπομείναντες Έλληνες, που μπόρεσαν υπο αντίξοες συνθήκες να μείνουν στον τόπο, κρατώντας τις εκκλησίες και τα εξωκκλήσια.»

«Παραβρεθήκαμε και παρακολουθήσαμε μάλιστα και μια θεατρική παράσταση του Ζαππείου σχολείου της Κωνσταντινούπολης, προς τιμήν του Πατριάρχη αλλά και σε μια παρουσίαση των Ελλήνων αρχιτεκτόνων της Κωνσταντινούπολης. Λειτουργήσαμε στην Αγία Μαρίνα του Κάστρου και γενικότερα δεχθήκαμε την αμοιβαία φιλοξενία του Πατριάρχου που μας υποδέχθηκε με τον καλύτερο τρόπο» τονίζει ο π. Άνθιμος, σημειώνοντας ότι «για την Ίμβρο θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο τόπος «φωνάζει» ότι είναι Ελλάδα και πραγματικά οι ντόπιοι Τούρκοι ήταν πολύ φιλικοί και ιδιαίτερα ο Έπαρχος της Ίμβρου, ο οποίος έχει άριστες σχέσεις με τον Πατριάρχη και έδειξε τρομερό ενδιαφέρον για τους φιλοξενούμενούς του, αλλά φροντίζει και τους εναπομείναντες Έλληνες, προκειμένου αυτοί να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα.»
«Οι Ναοί στην Ίμβρο, συνθέτουν μια πολύ όμορφη εικόνα» συνεχίζει ο Αρχιμανδρίτης Άνθιμος, τονίζοντας ότι «ο Δεσπότης του νησιού, είναι εξαιρετικά φιλόξενος και έχει οργανώσει την Μητρόπολή του με τον καλύτερο τρόπο, προκειμένου να λειτουργούν όλες οι Εκκλησίες και να έχουν «ζωή» όλες οι Ενορίες.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι την αποστολή συνόδευε και ο επι χρόνια φίλος του Οικουμενικού Πατριάρχη και γνωστός επαγγελματίας της πόλης μας, κ. Σαρόγλου Γεώργιος.