Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Άνευ οικοδομικής άδειας, τα δημόσια κτίρια στην Ξάνθη


Χωρίς οικοδομική άδεια αλλά και πιστοποιητικό καταλληλότητας, φαίνεται πως είναι τα περισσότερα δημόσια κτίρια στην Ξάνθη.
Μάλιστα το θλιβερό μέσα σε όλα, είναι ότι εκτός από κτίρια που στεγάζουν τις διάφορες υπηρεσίες που εξυπηρετούν τους πολίτες, υπάρχουν και σχολεία που συγκαταλέγονται στην λίστα αυτή στα οποία στεγάζονται τα ίδια μας τα παιδιά αλλά και οι δάσκαλοί τους.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 «Σαφώς και θα πρέπει να υπάρχουν οικοδομικές άδειες για όλα τα κτίρια των σχολείων γιατί αυτά στεγάζουν παιδιά και εκπαιδευτικούς» αναφέρει ο πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης Δημήτρης Ντούμος, επισημαίνοντας ότι «εμείς σαν σύλλογος δεν έχουμε στοιχεία, αλλά σίγουρα οικοδομικές άδειες, έχουν μόνο τα νεόκτιστα κτίρια.»
 «Τα σχολεία δεν έχουν δική τους περιουσία. Η περιουσία ανήκει στους Δήμους. Αυτοί είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν τις οικοδομικές άδειες και έχουν ξεκινήσει να το κάνουν» αναφέρει ο Προιστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης Γιώργος Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «ο δήμος πρέπει να μεριμνήσει για αυτό, αλλά σαφώς θα πρέπει τα σχολεία να έχουν άδειες γιατί στεγάζουν παιδιά και εκπαιδευτικούς.»
 «Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και για εμάς, γιατί θέλουμε σε κάποια σχολεία να κάνουμε παρεμβάσεις, όπως γυμναστήρια, αθλητικούς χώρους και άλλα και δυστυχώς δεν υπάρχουν οικοδομικές άδειες, οπότε και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» τονίζει από την δική του πλευρά ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Ξάνθης Ανέστης Αποκατανίδης, σημειώνοντας ότι «οι οικοδομικές άδειες είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι και αφορά τα ίδια μας τα παιδιά.»


ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ

Από την πλευρά του πάντως ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, αναφέρει ότι «ο δήμος Ξάνθης βρίσκεται στη διαδικασία υπαγωγής για πολλά από τα δημόσια κτίρια, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι φάκελοι και να βγουν οι απαραίτητες οικοδομικές άδειες και τα πιστοποιητικά.»
Μάλιστα όπως επισημαίνει «πολλά από τα κτίρια αυτά, είχαν διάφορα ζητήματα. Αν για παράδειγμα ένα κτίριο, είναι προς αλλαγή χρήσης, χρειάζονται στατικές μελέτες και να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία.»
Από τον Σεπτέμβριο ακόμα, οργανώσαμε τέσσερα συνεργεία με μηχανικούς που επιφορτίστηκαν με αυτή τη διαδικασία, προκειμένου να τακτοποιηθούν όλα τα κτίρια.
Παλαιότερα για τα Δημόσια κτίρια δεν απαιτούνταν άδειες, οι διαδικασίες όμως πλέον έχουν αλλάξει και χρειάζονται τακτοποίηση» συνεχίζει ο ίδιος τονίζοντας ότι «τα συνεργεία, προχωρούν στην διαδικασία της υπαγωγής, βλέπουν τα τοπογραφικά αλλά και την χρήση που υπήρξε τα τελευταία χρόνια. Οπότε για ό,τι δεν έχει άδεια, οφείλουμε να εκδώσουμε. Το χειρότερο όλων βέβαια είναι ότι μέσα σε αυτά τα κτίρια συγκαταλέγονται και σχολεία, όπου εκεί ο κίνδυνος μεγαλώνει, αφού μέσα σε αυτά στεγάζονται τα παιδιά μας και οι δάσκαλοί τους. Είναι καταγεγραμμένα όλα τα ακίνητα του Δήμου Ξάνθης, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα σχολεία, ανήκουν τώρα στους δήμους» αναφέρει ο κ. Δημαρχόπουλος σημειώνοντας ότι «για τα καινούργια σχετικά σχολεία υπάρχουν και οι άδειες,  τα παλιά όμως δεν έχουν. Πάντως ο Δήμος Ξάνθης μετά την τακτοποίηση με τις άδειες, θα κάνει και παρεμβάσεις ενίσχυσης, στα κτίρια τα οποία δεν πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις.»

ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΑΒΔΗΡΑ ΚΑΙ ΤΟΠΕΙΡΟΣ


Σε διαδικασία υπαγωγής και έκδοσης οικοδομικών αδειών για τα δημόσια κτίρια, βρίσκεται και ο Δήμος Αβδήρων, αφού σύμφωνα με τον κ. Τσιτιρίδη, «οι οικοδομικές άδειες χρειάζονται και μάλιστα χωρίς αυτές, δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε επεκτάσεις σε κάποια σχολεία. Έχουμε ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες τακτοποίησης των κτιρίων και μάλιστα δίνουμε προτεραιότητα σε αυτά που χρειάζονται επεκτάσεις ή άλλες διάφορες επεμβάσεις.»
Μάλιστα όπως σημειώνει ο ίδιος «ως Δήμος Αβδήρων θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε όλες τις άδεις, όσο πιο γρήγορα γίνεται αλλά αυτό σίγουρα θέλει χρόνο.» Στο ίδιο τέλος μήκος κύματος κυμαίνεται και ο Δήμος Τοπείρου, αφού,

όπως επιβεβαιώνει και ο Δήμαρχος Θωμάς Μίχογλου, «υπάρχουν δημόσια κτίρια αλλά και σχολεία στο Δήμο Τοπείρου,  χωρίς οικοδομική άδεια, για τα οποία έχουμε ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες τακτοποίησής τους.»